Johanna har ordet. Lärare i Feminism & gestaltning

februari 13, 2018 | aktuellt

Vi ställer frågor till Johanna, en av lärarna i nya kursen Feminism & gestaltning, som börjar den 26 februari!

Varför ska jag gå kursen?

– Du ska söka Feminism & Gestaltning om du är intresserad av feminism och känner ett behov av en plats där du får tid och möjlighet att undersöka dels hur den feministiska rörelsen påverkat samhället genom historien, dels hur vi kan skapa förändring idag. Om du är nyfiken på (eller redan har erfarenhet av) konst – t.ex. skrivande, scenkonst eller film – och vill utforska hur vi kan använda dessa som politiska verktyg, så tror jag att kursen är något för dig! Det är en stärkande erfarenhet och en häftig känsla att få diskutera och utveckla sina tankar tillsammans med andra som också är intresserade av samhället och av att påverka det i en annan riktning, och det är ett sådant rum som kursen vill skapa. Längtar du efter en annan framtid? Ja, då tycker jag att du ska plugga Feminism & Gestaltning för att få möjlighet att försöka föreställa dig hur just den framtiden skulle kunna se ut. Det finns inte så många platser där en får den möjligheten idag.

Vad har jag för nytta av kursen?

– Jag är övertygad om att du har nytta av kursen på många sätt! Den viktigaste grejen med en kurs som Feminism & Gestaltning är att du får möjlighet att utvecklas som person – det är ju något en bär med sig hela livet! Att kunna se världen på nya sätt, med flera slags glasögon, är något en har nytta av både i sitt privatliv och när en jobbar eller pluggar. Kursen är också nyttig att ha med sig om en vill fortsätta syssla med något konstnärligt, kanske söka in på någon skrivar- eller konstutbildning, eller om en vill känna att en har en grund att stå på för att hålla på med aktivism. Att vi arbetar med genusperspektiv på kursen är också något som är nyttigt att ha med sig vidare till såväl arbetsplatser som vidare studier, då detta är kunskaper som efterfrågas inom många verksamheter och som numera har en självklar plats på många utbildningar.

Vem är du?

–  Jag heter Johanna Hillerbrand Rune, är utbildad folkhögskollärare – och ny på Sundbybergs folkhögskola! Mina huvudsakliga ämnen är litteratur- och genusvetenskap, men jag har också sysslat med feministisk filmaktivism och en hel del skrivande. Till exempel är jag utbildad vid den feministiska skrivarutbildningen Hekseskolen (Häxskolan). Jag flyttade till Stockholm för drygt sju år sedan, och bor ett kollektiv med några av mina vänner i Bredäng, alldeles nära Mälaren. Att läsa och skriva är bland det bästa jag vet, och jag är särskilt intresserad av mötet mellan aktivism och skapande. Jag tänker mig att konsten är en plats där vi kan förskjuta och omförhandla gränserna för vad som är (o)möjligt, att den är som ett rum där vi kan mötas, röra vid varandra och berättelser som inte är våra egna – och hitta verktyg för förändring! Vad kan jag mer säga om mig själv? Jag älskar folkbildning och är så glad över att få vara med och starta upp Feminism & Gestaltning. Jag är helt övertygad om att vårterminen 2018 kommer bli fantastiskt spännande!

Har du frågor om kursen kontakta gärna kursansvarig Johanna, johanna.hillerbrand@sundbyberg.fhsk.se

Du har fortfarande en chans att ansöka! Vi har platser kvar.