Allmän påbyggnadskurs -
Psykologi och samhälle (nivå 3)

Kursen Psykologi och samhälle ökar dina kunskaper om människan både ur en psykologisk synvinkel och utifrån ett samhällsperspektiv. Kursen förbereder dig inför högskolestudier.

Kursinnehåll

Kursen motsvarar sista året på gymnasiet med tonvikt på psykologi. Du fördjupar dina kunskaper i gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och religionskunskap. Förutom gymnasiegemensamma ämnena har du en möjlighet att gå på djupet i ett antal aktuella kunskapsområden.

Dessutom ingår ordbehandling, data, presentationsteknik och ett tillvalsämne som till exempel Qi Gong eller drama/teater.

Studierna är tvärvetenskapliga. Du är själv med och utformar delområden inom kursen. Mycket av arbetet bygger på självständiga studier som bl.a. ska resultera i en uppsats inom ämnena samhällskunskap och psykologi.

Målet med kursen

Målet med kursen är att komplettera din utbildning på gymnasienivå och uppnå grundläggande behörighet för högskola och universitet. Du lär dig olika metoder som behövs vid vetenskapliga studier och blir väl förberedd för högskolans krav.

Ett alternativ kan också vara eftergymnasiala studier på yrkeshögskolan.

Behörigheter

Grundläggande behörighet till högskola och universitet enligt nya systemet i Gy2011. Dessutom särskild behörighet i följande ämnen:
  • Samhälle 2
  • Historia 1b eller 1a2
  • Psykologi 1 och eventuellt Psykologi 2a
  • Matematik 2a/b/c
  • Matematik 3a/b/c

Dessutom kan du, beroende på dina förkunskaper även få

• Naturkunskap 1a2

• 2 år allmän kurs på folkhögskola eller
  • 2 års godkända gymnasiestudier (1 600 poäng)

Kurstider för läsåret 2017/2018

Höstterminen: 21 augusti - 21 december 2017.

Vårterminen:10 januari - 25 maj 2018.
Vi har höstlov (vecka 44), sportlov (vecka 9) och påsklov (vecka 14).

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering samt studiebesök betalar du 900 kr per termin (1 800 kr för hela kursen). Observera att en kostnad för kurslitteratur tillkommer.

För mer information om kostnader, återbud, avbrott, kravrutiner ring 08-445 39 00

Senast 1 juni vill vi ha in din ansökan.

Alla sökande kallas till ett informationsmöte och en kort antagningsintervju.

För att göra din ansökan klicka på länken nedan "ansök här" och skapa därefter ett konto för ansökan på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundybergsfolkhogskola.se.

Ansök här

Vad händer efter folkhögskolan?

Studievägledaren har via telefonintervjuer gjort uppföljningar av flertalet kursdeltagare som fått grundläggande behörighet under läsåret.
Av de 32 kursdeltagare som fick grundläggande behörighet  vårterminen 2015 intervjuades 24 stycken under vintern 2015/2016.

11 st.  46% har påbörjat sina studier på högskola eller universitet

3 st.  12% studerar profilkurser på folkhögskola
 5 st.  21% arbetar
 5 st.  21% arbetssökande

Kursdeltagare berättar

Fredrik
Lärt mig mycket mer om mänskliga rättigheter och folk med olika bakgrund.
Vill också säga ett stort tack till studievägledaren.

Ö
Jag tycker att man ska plugga åtminstone ett år på Sundbybergs Folkhögskola för att lära lite av varje i livet

Diana
Jag sökte till folkhögskolan för att komplettera betyg samt få allmän kunskap om alla olika ämnen. Att gå på Sundbybergs folkhögskola är bland det bästa som jag gjort. Jag lärde mig så otroligt mycket av mycket duktiga och erfarna lärare. Fortsätt med det fina samarbetet mellan elever från alla olika klasser. Ni gör ett fint arbete. Jag är glad över att just jag fick gå på Sundbybergs folkhögskola.

Simon
Jag fick många nya vänner i skolan