Allmän påbyggnadskurs -
Samhälle med global historia (nivå 3)

Kursen Samhälle med global historia motsvarar sista året på gymnasial nivå och studierna är tvärvetenskapliga och temaorienterade. Kursen ger dig en stabil grund att stå på inför framtida högskolestudier.


Vi arbetar under året med många olika teorier och perspektiv som ger kunskap om människans livsvillkor, globalt, historiskt fram till idag. Kursen behandlar bland annat kolonialism, postkolonialsim, rasismens idéhistoira, mänskliga rättigheter, konflikter, interkulturella perspektiv, normkritik samt hållbar utveckling. 

Du läser också svenska, engelska, matematik och naturkunskap för att få behörighet i alla gymnasiegemensamma ämnen.

Dessutom ingår ett tillvalsämne som till exempel yoga eller kör.

 

Målet med kursen

Att komplettera din utbildning på gymnasienivå och uppnå grundläggande behörighet för högskola och universitet. Du lär dig olika metoder och perspektiv som behövs vid vetenskapliga studier och blir väl förberedd inför högskolans krav.

Ett alternativ kan också vara eftergymnasiala studier på yrkeshögskolan.

Behörigheter

Grundläggande behörighet till högskola och universitet enligt nya systemet Gy2011. Dessutom särskild behörighet i 

  • Samhälle 2
  • Historia 1b eller 1a2
  • Naturkunskap 1b eller 1a2

Beroende på dina förkunskaper även i

  • Matematik 2a/b/c
  • Matematik 3a/b/c 

Förkunskaper

  • 2 år allmän kurs på folkhögskola eller
  • 2 års godkända gymnasiestudier (1 600 poäng)
  

Kurstider för läsåret 2017/2018

Höstterminen: 21 augusti - 21 december 2017. 

Vårterminen:10 januari - 25 maj 2018. 
Vi har höstlov (vecka 44), sportlov (vecka 9) och påsklov (vecka 14).   

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering samt studiebesök betalar du 900 kr per termin (1 800 kr för hela kursen). Observera att en kostnad för kurslitteratur tillkommer.

För mer information om kostnader, återbud, avbrott, kravrutiner ring 08-445 39 00

Ansökan
Senast 1 juni vill vi ha in din ansökan.

Alla sökande kallas till ett informationsmöte och en kort antagningsintervju. 

För att göra din ansökan klicka på länken nedan "ansök här" och skapa därefter ett konto för ansökan på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundybergsfolkhogskola.se. 

Ansök här


Vad händer efter folkhögskolan?

Studievägledaren har via telefonintervjuer gjort uppföljningar av flertalet kursdeltagare som fått grundläggande behörighet under läsåret.
Av de 32 kursdeltagare som fick grundläggande behörighet  vårterminen 2015 intervjuades
24 stycken under vintern 2015/2016.

11 st.  46% har påbörjat sina studier på högskola eller universitet

 3 st.  12% studerar profilkurser på folkhögskola
 5 st.  21% arbetar
 5 st.  21% arbetssökande

 

Kursdeltagare berättar

Astrid
Allmän linje påbyggnad samhälle och global historia

När jag ser tillbaka på mitt år på Sundbybergs folkhögskola som ett av mina roligaste år någonsin. Jag träffade fantastiska och spännande människor som jag lärde mig väldigt mycket av, och jag har aldrig under mina 12 år i grundskola och gymnasium haft så engagerade lärare.

Jag bestämde mig i allra sista stund för att gå ett år på folkhögskola och tiden var knapp att hitta en plats. Jag fick det bästa svaret från Sundbybergs folkhögskola, åkte dit på ett informationsmöte och fastnade direkt. Så fort jag klev in i lokalerna märkte jag att det var en skola som skulle passa mig, det kändes varmt, tryggt och välkomnande. 

Skolan motsvarade mina förväntningar och mer. Lärarna var helt fantastiska från början till slut, lokalerna var fina, och cafeterian var som körsbäret på tårtan! Under mitt år på skolan så lärde jag mig mycket om omvärlden som jag inte haft koll på tidigare. Vi var på intressanta studiebesök och åkte även till EU-parlamentet i Bryssel under flera dagar. 

Jag hade min avslutning på skolan i maj 2012, då hade jag i april sökt in till Juristprogrammet, min drömutbildning, i alla städer i Sverige och höll tummarna.
Jag sökte in på alla kvoter. I augusti samma år fick jag reda på att jag kommit på Juristprogrammet på Stockholms universitet, och det var tack vare mina två terminer på Sundbybergs folkhögskola!  

Idag läser jag på Juristutbildningen och kommer ta examen därifrån runt år 2016!