Diana

Allmän påbyggnadskurs psykologi och samhälle (11/12)


Jag sökte till folkhögskolan för att komplettera betyg samt få allmän kunskap om alla olika ämnen. Att gå på Sundbybergs folkhögskola är bland det bästa som jag gjort. Jag lärde mig så otroligt mycket av mycket duktiga och erfarna lärare. Fortsätt med det fina samarbetet mellan elever från alla olika klasser. Ni gör ett fint arbete. Jag är glad över att just jag fick gå på Sundbybergs folkhögskola.

Nu studerande på Grundläggande programmet på Stockholms universitet.


Fredrik

Allmän påbyggnadskurs psykologi och samhälle (12/13)

Lärt mig mycket mer om mänskliga rättigheter och om folk med olika bakgrund. 
Studerar nu kreativt skrivande.


  

  

Astrid                                    

Allmän påbyggnadskurs Samhälle och Global historia (11/12)

När jag ser tillbaka på mitt år på Sundbybergs folkhögskola som ett av mina roligaste år någonsin. Jag träffade fantastiska och spännande människor som jag lärde mig väldigt mycket av, och jag har aldrig under mina 12 år i grundskola och gymnasium haft så engagerade lärare.

Jag bestämde mig i allra sista stund för att gå ett år på folkhögskola och tiden var knapp att hitta en plats. Jag fick det bästa svaret från Sundbybergs folkhögskola, åkte dit på ett informationsmöte och fastnade direkt. Så fort jag klev in i lokalerna märkte jag att det var en skola som skulle passa mig, det kändes varmt, tryggt och välkomnande.
 
Skolan motsvarade mina förväntningar och mer. Lärarna var helt fantastiska från början till slut, lokalerna var fina, och cafeterian var som körsbäret på tårtan! Under mitt år på skolan så lärde jag mig mycket om omvärlden som jag inte haft koll på tidigare. Vi var på intressanta studiebesök och åkte även till EU-parlamentet i Bryssel under flera dagar. 
 
Jag hade min avslutning på skolan i maj 2012, då hade jag i april sökt in till Juristprogrammet, min drömutbildning, i alla städer i Sverige och höll tummarna.
Jag sökte in på alla kvoter. I augusti samma år fick jag reda på att jag kommit på Juristprogrammet på Stockholms universitet, och det var tack vare mina två terminer på Sundbybergs folkhögskola!  Idag läser jag termin två på Juristutbildningen och kommer ta examen därifrån runt år 2016!

 

  

  

Jimmy

Skriv- och Läskursen (dyslexi) (09/10)
Allmän fortsättningskurs (10/11)
Allmän påbyggnadskurs Psykologi och samhälle (11/12)


Skolan har betytt mycket för min utveckling och självförtroende, den har skapat mål och en tro att man kan självförverkliga sig själv.

Jag valde skolan därför jag hörde att den var en av de bättre för oss som har dyslexi, eftersom jag själv fick diagnosen i vuxen ålder. Skolan motsvarade över mina förväntningar, då den inger ett lugn. I dagsläget arbetar jag med människor, i framtiden pluggar jag eller försöker utveckla mig något eget inom skola?

Nora

Skriv- och Läskursen (dyslexi) (10/11)
Allmän påbyggnadskurs Psykologi och samhälle (11/12)

 

År 2010, var ett år av förändringar.  Jag hade en vision. Satte mig vid min dator och sökte på olika skolor som hade utbildning för dyslektiker.  Sundbybergs folkhögskola och blev antagen till kursen för personer med läs- och skrivsvårigheter. Tiina och Kajsa, som mina lärare hette i Läs- och skrivkursen, gav oss tid att lära och lät oss upptäcka hur vi lär oss samt hur vi ska göra för att lära.   

Jag valde sedan att gå sista året på folkhögskolan, inriktning Psykologi. Även där lärde jag mig hur man skriver uppsatser och kunde därefter sakta men säkert bygga en bra grund för mina nästkommande studier.  

Att ha gått två år på folkhögskolan, är bland det bästa beslutet jag fattat. Att jag gav min framtid en chans genom att ge det tid att bygga en starkare grund. Skolan har betytt otroligt mycket för mig, många själar man inte kommer att glömma. Bra undervisningar, bra vaktmästare, bra bibliotekarie, bra expedition och bästa klasskamrater.   

Just nu studerar jag första året på sjuksköterskeprogrammet och har avsikten att arbeta ute i vården med människor. Förbättringar i mitt skrivande och i kritiska tänket har förändrats till det bättre och det märker jag i mitt nuvarande lärosäte. Jag ångrar inte för en sekund, att jag valde denna skolform, då jag anser att det är mycket bättre än komvux. Det överträffade mina förväntningar, trodde aldrig att man kunde lära sig så mycket under en sådan kort tid.

Homeira

Allmän baskurs (09/10)
Allmän fortsättningskurs (10/11)
Allmän påbyggnadskurskurs Psykologi och samhälle (11/12)

Att gå på Folkhögskolan har haft olika betydelse för mig då och nu.  

Jag började på Sundbybergs Folkhögskola hösten 2009. Jag var inte behörig för studier på universitet. Jag saknade språkkunskaper. Fick inte plats på flera utbildningsinstanser eftersom jag hade någon form av utbildning (Data) från mitt hemland. Folkhögskolan fyllde gapet därmellan. Folkhögskolan erbjöd mig inte bara kurser och utbildningar rent teoretiskt utan möjlighet och metoder att komma i kontakt med samhället. Personalens engagemang, vilja och omsorg gjorde det möjligt för mig.  Man iakttar föreläsarna och den glöd och kärlek de lägger ned på sitt arbete på folkhögskola.  

Idag läser jag för att bli miljövetare på Södertörns högskola, institution för Livskunskap. Hittills jag klarat alla moment, tack och lov. Det jag saknar är värmen och glädjen jag kände hos er.  

Jag fick en chans och en bra start hos er, vilken fortfarande driver mig inom utmaningar som följer med. Alltid när man möter en utmaning behöver man stanna för en stund. Kolla i backspegeln och orientera sig för nästa vägval. Då behöver man tänka på något bra man har gjort ifrån sig för att ladda upp. För att orka ta steget fram. Mina erfarenheter på Folkhögskolan följer mig när jag tittar i spegeln. Visst jag gjorde bra ifrån mig men det är mycket mer som jag ser i spegeln. En vänlig och stimulerande miljö där jag kände mig trygg. Folk som stödde mig och visade omtanke. 

Jag brukar tala och rekommendera Sundbybergs Folkhögskola till folk som söker nya vägar. Jag kommer att fortsätta göra det.


Marysol

Allmän fortsättningskurs
Allmän kurs, påbyggnad humanistisk inriktning (09/10 +10/11)

Skolan för mig var som ett andra hem . Särskilt första året utvecklade jag mina förmågor jättemycket. Svenska språket är nyckeln. Förutom att lära mig det svenska språket fick jag också en stor inblick i den svenska kulturen samt träffa nya människor.  

Jag blev tipsad av en granne som hade läst tidigare på en folkhögskola och det som låg närmast mig som bor i Solna var just Sundbybergs Folkhögskola. JAG ÄR MER ÄN NÖJD MED SKOLAN.

Innan jag började på folkhögskolan hade jag läst på komvux och det blev en stor och positiv överraskning för mig i jämförelse med studieformen på komvux. Skolan fick mig att känna mig hemma då alla elever och lärare tillsammans är som en enda stor familj. Det kändes dessutom verkligen skönt att gå i en klass där vi alla hjälptes åt och stöttade varandra i våra studier.
 

Efter skolan kom jag in på röntgensjuksköterskeutbildningen på Karolinska Institutet. Idag läser jag termin fyra av sex på denna utbildning. Jag kommer förmodligen att jobba ett tag som röntgensjuksköterska för att få lite kött på benen och senare läsa vidare och specialisera mig på magnetkameraundersökningar.