Filmlinje

Gymnasienivå

Höstterminen: 21 augusti - 19 december 2017.

Vårterminen:10 januari - 29 maj 2018.
Vi har höstlov (vecka 44), sportlov (vecka 9) och påsklov (vecka 14).

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 900 kr per termin. (7 800 kr för hela kursen)

Ansökan till Filmlinjen ska vara inlämnad till skolan senast den 1 juni. Det går även att ansöka senare, om det blir lediga platser.
För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.
Ett brinnande intresse för film och skrivande krävs. Ett urval av de sökande kallas till intervjuer.

Fouad Parosh
fouad.parosh@sundbyberg.fhsk

Övrig info

Filmlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Filmlinje

Filmlinjen är en ettårig utbildning i filmskapande vid Sundbybergs Folkhögskola.

Om utbildningen

Filmlinjen är till för dig som har ett brinnande intresse av att lära dig grunderna i:

• Manusskrivande
  • Regiövningar
  • Bildberättande
  • Filmanalys
  • Videofilmning
  • Digitalredigering

Vi arbetar med bildanalys och produktion av

• kortare spelfilmer
  • dokumentärer
  • musikvideo

Kursen omfattar filmövningar som utvecklas stegvis till kortfilm. Du arbetar med teori och praktik kring regi, filmövningar och videoredigering.

Vi utbildar dig för den verklighet som väntar efter kursen. Vårt mål är att du ska bli en blivande Gerillafilmare som bemästrar alla leden i filmproduktion med semi-professionell kamera.

Arbetet sker i grupper om fyra personer. Produktionsperioder med handledning varvas med fördjupning inom de tre huvudområdena

• manus
  • video/bildberättande
  • redigering

Under vårterminen får alla deltagare göra en egen slutproduktion.

Besök av gästföreläsare från filmbranschen ingår.

Det vi gör på utbildningen är att få en bas i vad filmskapande är och en introduktion till alla yrkesgrupper som jobbar med film. Efter halva utbildningen får man nischa in sig på det man vill göra efter utbildningen till exempel Filmregi eller Filmfoto. Då jobbar vi med ett tre veckor långt projekt med skolans Sång- och Teaterlinje efter ett färdigskrivet manus, då är det första gången man jobbar i ett ”riktigt” produktionsteam. Med fasta roller och med riktiga skådespelare. Det är även det längsta projektet som vi gör på skolan, filmerna brukar sluta på 10-13 minuter beroende på omskrivningar av teamets dramaturg.

Observera: På grund av mycket fysiskt arbete i och utanför skolan kan det innebära svårigheter för vissa att delta i denna kurs.

Efter filmlinjen (urval berättelser):

August Florén gick Filmlinjen 2011-12 och har nu medverkat i produktionen av Persona Non Grata. En kortfilm om Ambassadör Harald Edelstam, en svensk hjälte som räddade mer än 1500 liv under militärkuppen i Chile 1973. En historia upplevd och berättad av medstiftaren och vice ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam, Henrik Janbell. Filmen är gjord av studenter på ”Diagonalakademin” August Florén, Sandra Frisell, Beatrice Lorén, Erik J. Olofsson, Robin Thorman, Niclas Wass.

Ahmed Abdullahi gick Filmlinjen och Kulturparaplyets Projekttermin 2008-2009. Han tävlade med sin nya film Francis på Stockholm International Film Festival 2015.

”Skolan har betytt otroligt mycket för mig. Jag började på skolan för att plugga upp mina betyg. Då upptäckte jag skolans filmlinje och såg att jag hade historier att berätta genom att göra film. Ville därför gå Filmlinjen ett år för att testa. Nu vet jag att det är detta jag vill göra resten av mitt liv. Fortsatte den s.k. projektterminen på folkhögskolan. Vi var en grupp på skolan som startade Röd Betong, ett litet produktionsbolag. Jag har bl a regisserat filmen Farax som visades på Cinema Africa Filmfestival. Fortsatte sedan till Stockholms Dramatiska Institutet – Basår (2010-2011) Stockholms Dramatiska Högskola – Filmregi (färdig 2015)” /Ahmed Abdullahi