Sång- och Teaterlinjen

Studietakt

100 %

CSN-nivå

Gymnasienivå

Kurstid

22 augusti - 21 december 2018
7 januari - 29 maj 2019

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och gästföreläsare betalar du 2 500 kr per termin (5 000 kr för hela kursen).

Ansökan

Ansökan till Sång- och Teaterlinjen ska vara inlämnad till skolan senast den 20 april.
Det går även att ansöka senare, om det blir lediga platser.
Ett urval av de sökande kallas till sångprov, en gruppövning och en antagningsintervju.

För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.

Kursansvarig

Svante Engblom
svante.engblom@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Sång- och Teaterlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

 

Sång- och Teaterlinje

Sång- och Teaterlinjen är en ettårig utbildning i musikteater. För dig som brinner för att sjunga och spela teater. Under studieåret kommer du att tillägna dig grundläggande färdigheter inom sceniskt arbete med sång och skådespeleri.

Om utbildningen

Våra grundläggande ämnen är sång, musikteater, improvisation med scenframställning och musikteori.

Du får prova på olika uttrycksformer, bl.a.

  • musikal
  • show
  • modern och klassisk dramatik
  • får möta publiken i olika konsertprojekt.

Under ett antal veckor ägnar vi oss åt olika projekt, som

  • musikcafé
  • skrivarvecka med gestaltning av nyskriven dramatik (i samverkan med skolans Skrivarlinje)
  • Shakespeare-block med rollarbete
  • filmvecka med filmskådespeleri och inspelning av scener (i samverkan med skolans Filmlinje).

Du ges också möjlighet att arbeta i studio.

Kursen utmynnar i en musikteaterproduktion med en professionell orkester.

Vi bjuder också in gäster från olika delar av yrkeslivet som arbetar med klassen/ berättar om sin utbildning och karriär.

 

Här är en länk till förra årets slutproduktion ”Alla tiders Hotell”, som spelade på Aliasteatern i Stockholm https://www.youtube.com/watch?v=WRxR2_03g8w&t=381s

Intervju med Fanny som går i Sång- och Teaterlinjen just nu i Svenska YLE 

Trailer Midvintermörker från YouTube

Vad händer efter SoT? 

Här är fler aktuella tidigare studerande i Sång- och teaterlinjen som nu syns eller medverkar på olika scener (våren 2017):

Erik Stern, Sång- och Teaterlinjen 2004, gör Figaro på Dramaten i Stockholm våren 2017. http://www.dramaten.se/repertoar/Figaros-brollop/

Rachel Molin, SOT 1992, spelar i Oscars-revyn fram till i mars 2017. http://www.oscarsrevyn.se

Erik Fägerborn, SOT 1993, skriver opera för Malmö Operan, premiär i februari 2017, och för Göteborgsoperan, premiär i april 2017. http://www.malmoopera.se/jag-blir-nog-aldrig-bjuden-dit-igen

Maria Persson, SOT 2002, återigen Grammis-nominerad, (bästa dansband 2017). http://blender.se/

Janne Berg och Per Gottfredsson, SOT 1990, leder ”Den Improviserade Schlagerfestivalen” på Intiman i Stockholm i februari 2017. http://showtic.se/forestallningar/improviserade-schlagerfestivalen2017/

Johan Mörk, SOT 2007, sitter kapellmästare på ”Spring awakening” och i ”SOT:s slutproduktion i maj 2017.

Under hösten 2016 sågs SOT:are bl.a i musikalerna ”Hair”, ”Rent”, ”Honk”.

På Rookiefronten:

Erik Lindgren, SOT 2015, medverkade i ”Tribadernas natt” på teater Giljotin hösten 2016.

Josephine Bengtsberg, även hon 2015, regisserar Kårspexet, premiär i januari 2017. I ensemblen syns Matilda Andersson och Fred Nilsson ur samma årgång.

Fred medverkar också i Teodoks föreställning ”Rapport för sjöfarande”, om flyktingkatastrofen på Medelhavet, nu under januari 2017 tillsammans med Kim Storbacka, SOT 2016. Kim har även skrivit musiken. http://teodok.com/category/pa-gang/

Föreningen teater och dokumentation Kallhäll.

Mer om SOT

Drygt 560 elever har hittills gått kursen. Många har sedan fortsatt till utbildningar i Sverige och utomlands, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göta Lejon, Chinateatern, Nya Ullevi, GöteborgsOperan, Berwaldhallen, är bara några av de scener vi kunnat se före detta ”Sotare” på. De syns också i TV, Melodifestivalen, hörs på konsertscener och i radio. DJ, danslärare, dramapedagog, förskollärare, modell, museiguide, musiklärare, musikproducent, regissör, scentekniker, singer/songwriter är andra yrken de sedan hamnat i.

Många deltar också mycket aktivt i körer, lokalrevyer, rockband, orkestrar och musikalensembler runt om i vårt avlånga land. I större projekt som musikalerna ”EYES”, ”Hednadotter”och ”ÄR” kunde vi se exempel på nyskapande musikteater.

Vi vill också särskilt nämna Stockholms Improvisationsteater där grundarna, (fd.SOTarna) Janne Berg och Per Gottfredson arbetar med improviserad teater, musikal, och bejublad impro–schlagerfestival. Under sommaren 2017 gör vi återigen en samarbetskurs i impro- sång och Musikal.

En samlingspunkt för SOTare är LivebandsKaraokekvällarna på Stampen i Gamla Stan där SOTare Johan Mörk och vår slutproduktionsorkester låter oss välja mellan 127 låtar. Det är bara att välja låt, vänta på sin tur och gå upp och sjunga. OBS, originaltonarter, så det gäller att ha koll…

Varmt välkomna till våra Föreställningar, MusikCafé mm.

Svante Engblom

Konstnärlig ledare