Om Sång- och Teaterlinjen

Läsåret 2021/2022
HT 2021 23/8-17/12
VT 2022 10/1-31/5

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och gästföreläsare betalar du 2 500 kr per termin (5 000 kr för hela kursen).

TEATERLINJEN startar till hösten 2021
En förberedande utbildning för konstnärlig högskola
Ettårig
CSN berättigad
Mer information kommer i januari.
Ansökan öppnar 1 mars.

Svante Engblom
svante.engblom@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Sång- och Teaterlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Sång- och Teaterlinje

Sång- och Teaterlinjen, SOT, är en ettårig utbildning i musikteater. För dig som brinner för att sjunga och spela teater.

Är du precis i början av din yrkesbana och vill pröva dina sång- och teaterfärdigheter?

Vill du ta första stegen mot en karriär på scenen?

Har du yrkesarbetat några år och vill pröva ett nytt spår?

Vill du fortbilda dig och komma tillbaka till arbetet full av energi och nya idéer?

Eller vill du helt enkelt unna dig att under en tid göra något av det roligaste som finns: att sjunga och spela teater!

Då kan ett år på SOT vara just det du behöver.

”Olydiga flickor” 17/18. Orkester: Johan Mörk och Kärleken Filmklippning: Joakim Ahlström

Våra huvudämnen är:

Sång

Scenframträdande och Improvisation

Musikteater

Musikteori

Under ett antal veckor ägnar vi oss olika projekt som t.ex.:

• Musikcaféer där vi framför sånger och teaternummer vi arbetat med under terminen
  • Skrivarvecka med gestaltning av nyskriven dramatik i samverkan med skolans Skrivarlinje
  • Filmskådespeleri i samverkan med skolans Filmlinje
  • Grundträning i skådespeleri
  • Du får också möta publik i olika konsertsammanhang

”Alla tiders hotell” 17/18. Filmklippning: Joakim Ahlström

De senaste nio åren har vi spelat på Aliasteatern som ligger i centrum i Stockholm.

Vi bjuder även in gäster från olika delar av musik- och teaterbranschen som arbetar med klassen och berättar om sin utbildning och karriär.

Vi går regelbundet på teater, opera och musikaluppsättningar.

”Tillfälligt avbrott” 15/16. Filmklipp: Joakim Ahlström

Vi som arbetar på linjen är:

Ulrika Ellemark/Utbildad skådespelare

Svante Engblom/ Konstnärlig ledare

————————————————

Här följer en intervju med Fanny, som gick Sång- och Teaterlinjen 2016, i Svenska YLE https://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/02/fanny-och-siri-fran-vasa-studerar-teater-i-stockholm

Här är en länk till 2016 års slutproduktion ”Alla tiders Hotell”, som spelade på Aliasteatern i Stockholm https://www.youtube.com/watch?v=WRxR2_03g8w&t=381s

Denna trailer fick vi in present av några som gick på Filmlinjen, Midvintermörker, Trailer Midvintermörker från YouTube

Är du sugen på att höra och se mer? Gå till SOT:s Youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCUStZJyhEDvTLOwdGjthcsQ

Mer om SOT

Drygt 560 elever har hittills gått kursen. Många har sedan fortsatt till utbildningar i Sverige och utomlands, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göta Lejon, Chinateatern, Nya Ullevi, GöteborgsOperan, Berwaldhallen, är bara några av de scener vi kunnat se före detta ”Sotare” på. De syns också i TV, Melodifestivalen, hörs på konsertscener och i radio. DJ, danslärare, dramapedagog, förskollärare, modell, museiguide, musiklärare, musikproducent, regissör, scentekniker, singer/songwriter är andra yrken de sedan hamnat i.

Många deltar också mycket aktivt i körer, lokalrevyer, rockband, orkestrar och musikalensembler runt om i vårt avlånga land. I större projekt som musikalerna ”EYES”, ”Hednadotter” och ”ÄR” kunde vi se exempel på nyskapande musikteater.

Ida Gustafssons ”APOLONIA” är en Malmöbaserad musikteatergrupp. Ida gick SOT 2000. Darya och Månskensorkestern är ett band som gör succé med finsk tango. Där ingår Darya Pakarinen, SOT 2004, Viktor Brobacke; SOT 1991 och Daniel Rosetti; SOT:orkestern 2004-2008.

Vi vill också särskilt nämna Stockholms Improvisationsteater där grundarna, (fd.SOTarna) Janne Berg och Per Gottfredson arbetar med improviserad teater, musikal, och bejublad impro–schlagerfestival.

Varmt välkomna till våra Föreställningar, MusikCafé mm.

Svante Engblom

Konstnärlig ledare