Skrivarlinjen

Gymnasienivå

22 augusti - 21 december 2018
7 januari - 29 maj 2019

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering, författarbesök, tidningar och studiebesök betalar du 2 300 kr per termin (4 600 kr för hela kursen). Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

Ansökan till höstterminen 2018 ska vara inlämnad till skolan senast den 1/8 2018.
Till ansökan bifogas ett textprov 2-4 A4 nyskriven skönlitterär text. Ett personligt brev där du berättar om ditt skrivande och varför du vill gå skrivarlinjen.
På grundval av textprov och personligt brev gör lärarna ett urval av vilka sökande som kallas till antagningsintervju

För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.

Alva Uddenberg, skrivarlärare
alva.uddenberg@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Skrivarlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här  samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Skrivarlinje

Skrivarlinjen är en utbildning i skönlitterärt skrivande.

Om utbildningen

Höstterminen är en grundkurs där du studerar poesi, novell, dramatik och roman. Du gör skrivövningar, från snabba och intuitiva till långa och analytiska.

Vårterminen är en fördjupning då du skriver en diktsamling, en novellsamling, en pjäs eller en roman.

Under läsåret får du möjlighet att bekanta dig och fördjupa dig inom olika skönlitterära genrer via läsning av samtida såväl som klassiska verk.

Textsamtal och handledning sker kontinuerligt under hela läsåret.

Under våren sker fördjupningen efter kursdeltagarnas önskemål. Skrivarkursen avslutas med ett gemensamt bokprojekt.

På Skrivarlinjen studerar du på heltid.

För eget skrivande samt litteraturstudier har du under hösten en dag i veckan och under våren två dagar.

Välkommen!

Alva Uddenberg, skrivarlärare och Magnus Carlbring, skrivarlärare och författare. Magnus är tjänstledig detta läsår.

Tone Schunnesson, författare, vikarie läsåret 2018/2019 på Skrivarlinjen.

Skrivarlinjens blogg: här publicerar vi texter skrivna av deltagarna på skrivarlinjen och berättar om vad vi gör under läsåret.

Möt Tone Schunnesson, författare, vikarie läsåret 2018/2019 på Skrivarlinjen.

– Varför ska jag gå kursen?
Jag tycker du ska gå kursen om du vill undersöka ditt eget och andras skrivande, samt om du vill utveckla ditt läsande.
Hit söker du dig för att du vill leka med text och ta text på allvar, om du vill skriva saker som fyller all funktion i världen eller ingen alls och om du vill vara runt människor som också brinner för att skriva och läsa.

– Hur ser en vanlig vecka ut på Skrivarlinjen?
Den ser olika ut varje vecka!! Men vi läser mycket, vi skriver tillsammans varje dag och vi samtalar mycket med varandra.

– Vad har jag för nytta av kursen?
En bra sak med att läser en skrivarkurs är att den inte behöver fylla någon särskild nytta, den konstnärliga texten fungera bortom det liksom.
Men jag tror att kursen kan bereda plats för att lära dig mer om ditt och andras skrivande och sätta dig i kontakt med författarskap du inte läst än. Kursen är en möjlighet att utforska poesi och prosa på ett långsammare, mer noggrant sätt. Det finns inte så många platser i världen där den konstnärliga texten bara kan få finnas utan att direkt omvandlas till ekonomi eller nytta, och den här kursen kan vara ett vattenhål för dig! Här är litteraturen både livsviktig och lustfylld.

– Vem är du, berätta!
Jag heter Tone Schunnesson och är författare, dramatiker och kulturskribent. 2016 debuterade jag med en roman som heter ”Tripprapporter”, och har skrivit en pjäs för SR som heter ”Härlig är min avgrund”. Just nu skriver jag en pjäs som heter ”Jane Eyre” för Folkteatern i Göteborg, som har premiär våren 2019. Utöver detta skriver jag mycket essäistik, bland annat för publikationer som Bang eller OBS i P1.

Teckning av Cecilia Vårhed, tidigare studerande på Skrivarlinjen.

Kulturparaplyet finns på facebook

Tidigare studerande

”Skrivarlinjen är den bästa linjen jag har gått” / Marika

”Jag har kommit framåt i mitt romanskrivande” / Pia

”När jag fick beskedet att jag hade kommit in på Sundbybergs folkhögskolas skrivarlinje blev jag så akut glad att jag rusade ut ur lägenheten och bara rusade runt, sprang omkring ute. Jag kunde inte gå, måste springa, hade så mycket energi i kroppen. Att få skriva och dela sina texter och tankar om skrivandet med andra var min dröm. Skolan och vi i klassen besannade den drömmen, gav till varandra genom att respektfullt och med lust läsa och lyssna, diskutera och skriva tillsammans.”

Elisabeth Berchtold  gick Skrivarlinjen 96-97

MARIALUCIA Dikt med chockens logik – KOMPROMISSLÖST – Elisabeth Berchtolds debutsamling är högfrekvent, både till form och innehåll. Det ett feministiskt projekt, där kvinnokroppen vägrar vara ett vackert objekt. /SvD

Elisabeth Berchtold har under flera år publicerat poesi i olika tidskrifter. Marialucia är hennes första diktsamling.

Sofia Nordin som var Augustprisnominerad 2009 säger så här om sina studier på Sundbybergs Folkhögskola:

”Det bästa med kursen var att få tid att koncentrera sig på skrivandet, att få prova olika genrer som man kanske inte själv skulle ha kommit på tanken att prova, och att få inblick i andras skrivande, och i deras tankar om ens eget skrivande. All denna tid och koncentration gjorde att man hittade sin egen stil!”

Sofia Nordin gick Skrivarlinjen läsåret 95 – 96