Skrivarlinjen

Gymnasienivå

Höstterminen: 21 augusti - 19 december 2017.

Vårterminen:10 januari - 29 maj 2018.

Vi har höstlov (vecka 44), sportlov (vecka 9) och påsklov (vecka 14).

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering, författarbesök, tidningar och studiebesök betalar du 2 300 kr per termin (4 600 kr för hela kursen). Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

Ansökan ska vara inlämnad till skolan senast den 1 juni. Det går även att söka senare om det blir lediga platser. Till ansökan bifogas ett textprov. På grundval av textprovet gör lärarna ett urval av vilka sökande som kallas till antagningsintervju.

För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.

Alva Uddenberg, skrivarlärare
alva.uddenberg@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Skrivarlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här  samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Skrivarlinje

Skrivarlinjen är en utbildning i skönlitterärt skrivande.

Om utbildningen

Höstterminen är en grundkurs där du studerar poesi, novell, dramatik och roman. Du gör skrivövningar, från snabba och intuitiva till långa och analytiska.

Vårterminen är en fördjupning då du skriver en diktsamling, en novellsamling, en pjäs eller en roman.

Under läsåret får du möjlighet att bekanta dig och fördjupa dig inom olika skönlitterära genrer via läsning av samtida såväl som klassiska verk.

Textsamtal och handledning sker kontinuerligt under hela läsåret.

Under våren sker fördjupningen efter kursdeltagarnas önskemål. Skrivarkursen avslutas med ett gemensamt bokprojekt.

På Skrivarlinjen studerar du på heltid.

För eget skrivande samt litteraturstudier har du under hösten en dag i veckan och under våren två dagar.

Välkommen!

Alva Uddenberg, skrivarlärare och Magnus Carlbring, skrivarlärare och författare

Skrivarlinjens blogg: här publicerar vi texter skrivna av deltagarna på skrivarlinjen och berättar om vad vi gör under läsåret.

Teckning av Cecilia Vårhed, tidigare studerande på Skrivarlinjen.

Kulturparaplyet finns på facebook

Tidigare studerande

”Skrivarlinjen är den bästa linjen jag har gått” / Marika

”Jag har kommit framåt i mitt romanskrivande” / Pia

”När jag fick beskedet att jag hade kommit in på Sundbybergs folkhögskolas skrivarlinje blev jag så akut glad att jag rusade ut ur lägenheten och bara rusade runt, sprang omkring ute. Jag kunde inte gå, måste springa, hade så mycket energi i kroppen. Att få skriva och dela sina texter och tankar om skrivandet med andra var min dröm. Skolan och vi i klassen besannade den drömmen, gav till varandra genom att respektfullt och med lust läsa och lyssna, diskutera och skriva tillsammans.”

Elisabeth Berchtold  gick Skrivarlinjen 96-97

MARIALUCIA Dikt med chockens logik – KOMPROMISSLÖST – Elisabeth Berchtolds debutsamling är högfrekvent, både till form och innehåll. Det ett feministiskt projekt, där kvinnokroppen vägrar vara ett vackert objekt. /SvD

Elisabeth Berchtold har under flera år publicerat poesi i olika tidskrifter. Marialucia är hennes första diktsamling.

Sofia Nordin som var Augustprisnominerad 2009 säger så här om sina studier på Sundbybergs Folkhögskola:

”Det bästa med kursen var att få tid att koncentrera sig på skrivandet, att få prova olika genrer som man kanske inte själv skulle ha kommit på tanken att prova, och att få inblick i andras skrivande, och i deras tankar om ens eget skrivande. All denna tid och koncentration gjorde att man hittade sin egen stil!”

Sofia Nordin gick Skrivarlinjen läsåret 95 – 96