SchoolSoft

Feminism & gestaltning – Kursen startar inte till höstterminen 2020

Studietakt

100 %

CSN-nivå

gymnasienivå

Kurstid

Terminskurs
Hösttermin: 26/8 - 20/12 2019
Vårtermin: 27/1 - 29/5 2020

Kursen startar inte läsåret 20/21

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering samt studiebesök betalar du 1 600 kr.
Observera att en kostnad för kurslitteratur tillkommer.

Ansökan

Sökande kallas till en antagningsintervju. Med din ansökan bifogar du ett personbevis och ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.

Kursansvarig

Johanna Hillerbrand Rune

Är du arg över orättvisor? Längtar du efter verktyg för att förändra samhället? Sök till Feminism & gestaltning. Kursen ges på heltid och är CSN-berättigad.

Feminism & gestaltning riktar sig till dig som är intresserad av feministiskt förändringsarbete. Under kursen studerar vi olika inriktningar inom feminismen – t.ex. postkolonial feminism, socialistisk feminism och queerfeminism – och vad de säger oss om samhället. Hur påverkas våra liv av rasistiska och sexistiska förtryck? På vilka sätt återskapas klassorättvisor? Och hur kan vi använda skapandet som ett verktyg för att skapa förändring?

På kursen arbetar vi med att utforska kunskap, kamp och kollektivitet genom teori, skapande, skönlitteratur och erfarenhet. Vi provar på att arbeta med olika kreativa uttryck, såsom poesi, filmskapande och politisk scenkonst. Inga förkunskaper behövs, men däremot en vilja att testa på och att arbeta med kollektiva kunskapsformer.

I mötet mellan feministisk teori och kreativa uttryck öppnar sig ett annat sätt att erfara, utforska, använda och göra kunskap. Genom föreläsningar, workshops och diskussion utvecklar du och dina kurskamrater era tankar kring makt och orättvisor, och undersöker möjliga motstånd tillsammans.
Lärare för kursen är Johanna Hillerbrand Rune och Pedram Nasouri.

———-

Vi ställer frågor till Johanna, en av lärarna i kursen Feminism & gestaltning.

Varför ska jag gå kursen?

– Du ska söka Feminism & Gestaltning om du är intresserad av feminism och känner ett behov av en plats där du får tid och möjlighet att undersöka dels hur den feministiska rörelsen påverkat samhället genom historien, dels hur vi kan skapa förändring idag. Om du är nyfiken på (eller redan har erfarenhet av) konst – t.ex. skrivande, scenkonst eller film – och vill utforska hur vi kan använda dessa som politiska verktyg, så tror jag att kursen är något för dig! Det är en stärkande erfarenhet och en häftig känsla att få diskutera och utveckla sina tankar tillsammans med andra som också är intresserade av samhället och av att påverka det i en annan riktning, och det är ett sådant rum som kursen vill skapa. Längtar du efter en annan framtid? Ja, då tycker jag att du ska plugga Feminism & Gestaltning för att få möjlighet att försöka föreställa dig hur just den framtiden skulle kunna se ut. Det finns inte så många platser där en får den möjligheten idag.

Vad har jag för nytta av kursen?

– Jag är övertygad om att du har nytta av kursen på många sätt! Den viktigaste grejen med en kurs som Feminism & Gestaltning är att du får möjlighet att utvecklas som person – det är ju något en bär med sig hela livet! Att kunna se världen på nya sätt, med flera slags glasögon, är något en har nytta av både i sitt privatliv och när en jobbar eller pluggar. Kursen är också nyttig att ha med sig om en vill fortsätta syssla med något konstnärligt, kanske söka in på någon skrivar- eller konstutbildning, eller om en vill känna att en har en grund att stå på för att hålla på med aktivism. Att vi arbetar med genusperspektiv på kursen är också något som är nyttigt att ha med sig vidare till såväl arbetsplatser som vidare studier, då detta är kunskaper som efterfrågas inom många verksamheter och som numera har en självklar plats på många utbildningar.

Vem är du?

–  Jag heter Johanna Hillerbrand Rune, är utbildad folkhögskollärare – och ny på Sundbybergs folkhögskola! Mina huvudsakliga ämnen är litteratur- och genusvetenskap, men jag har också sysslat med feministisk filmaktivism och en hel del skrivande. Till exempel är jag utbildad vid den feministiska skrivarutbildningen Hekseskolen (Häxskolan). Jag flyttade till Stockholm för drygt sju år sedan, och bor ett kollektiv med några av mina vänner i Bredäng, alldeles nära Mälaren. Att läsa och skriva är bland det bästa jag vet, och jag är särskilt intresserad av mötet mellan aktivism och skapande. Jag tänker mig att konsten är en plats där vi kan förskjuta och omförhandla gränserna för vad som är (o)möjligt, att den är som ett rum där vi kan mötas, röra vid varandra och berättelser som inte är våra egna – och hitta verktyg för förändring! Vad kan jag mer säga om mig själv? Jag älskar folkbildning och är så glad över att få vara med och starta upp Feminism & Gestaltning.

Har du frågor om kursen kontakta gärna kursansvarig:

Johanna, johanna.hillerbrand@sundbyberg.fhsk.se