Ett skrivande rum – intervju med Fatima Olsson

Vem är du?

Jag heter Fatima Olsson och arbetar som ateljépedagog på ett barnsjukhus. En skrivarkurs för länge sen väckte min skrivlust. Sen kom livet emellan…  först många år senare på kursen Ett skrivande rum fick jag utlopp för den igen. Är förtjust i ord, språk, läsande och kreativt skrivande.

Hur var det att gå på Ett skrivande rum?

Kursupplägget distans varvat med fysiska träffar gav möjlighet att pröva ta skrivandet på allvar,  ge det tid utrymme och regelbundenhet. Kursen var innehållsrik. Den  erbjöd det  koncentrerade sammanhang jag länge längtat efter. De fysiska träffarna under terminen var viktiga, för då fick vi i skrivargruppen möjlighet att ses på riktigt och knyta an.  Läraren var en pedagog dedikerad sitt ämne, kunnig och erfaren. Läraren blev en trygg guide in i läsande och skrivande och tog oss och vårt skrivande på allvar. Det skapade en fin energi. Skrivuppgifterna handlade om att utforska och  reflektera utifrån sig själv och täcker in många perspektiv på skönlitterärt skrivande. Jag tror det är det unika med kursen. Romaner, noveller och dikter  med intressanta teman som vi läste blev bra bränsle till det egna skrivandet. Det gav mycket att få läsa och umgås med texter, både romaner, biografier, diktsamlingar och låna/ pröva olika tilltal. Metoden att skriva i dialog med böcker och dikter är ju att ha tillgång en outsinlig källa. Man behöver inte komma på allt själv. Jag såg fram emot varje träff  med allt vi fick oss till livs. Det blev många givande samtal och var spännande att möta andra skrivande människor med skiftande bakgrund.

För mig som bor i Stockholm och ändå aldrig varit i Rissne var det intressant att komma ut till skolan. Atmosfären där var trivsam och ombonad.

Kursen betonade samtalet och läsningens betydelse för skrivandet. Det var en bra träning att öva sig på att närläsa och verkligen se och respektera kurskamraternas texter.  

Att sitta hemma och skriva regelbundet var också  utvecklande och blev en vana jag lyckats fortsätta hålla liv i. Kursen blev en spännande resa. De tillåtande kursklimatet hjälpte en att  släppa loss med skrivandet igen efter lång tid, lekfullt och prestigelöst. Jag fick med mig ett gäng texter att gå vidare utifrån. Fantastiskt kul!

Vad tog du med dig efter att ha gått kursen?

Kursen hjälpte mig att komma igång med skrivandet igen. Det tillåtande och uppmuntrande kurssammanhanget fick mig att våga, ta mig friheter i skrivandet, och trotsade min föreställning om skrivandet förbehållet några få utvalda, författarna med stort F. 

Kurstiteln, Ett skrivande rum, fångar en särskild upplevelse. Att man träder in i något rum inom sig som blir verkligt först när man skriver. 

Vart det bär av när man sätter igång,  att tankar blir text kan fortfarande kännas fantastiskt.

Jag fick skrivrutiner som fungerar.

Efter kursen har jag fortsatt skriva. Jag går just nu en romanskrivarlinje på en annan folkhögskola och skriver på en roman.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka kursen?

Kom som den du är. Du får en intressant möjlighet att pröva och utforska kreativt skrivande. 

Jag tror att du som jag kommer att göra oväntade spännande upptäckter, få nya impulser. 

Ta dig till nya platser i ditt skrivande och läsande i sällskap av en engagerad lärare och kurskamrater med olika bakgrund i stimulerande Folkhögskolemiljö.

Vill du ansöka till höstens kurs? Skicka in en intresseanmälan!

Skrivet 2022-04-29
Gå tillbaka