Ett skrivande rum – distans med träffar

En distanskurs med inriktning mot den skrivande processen.

Kursinfo

Studietakt

50% halvfart

CSN-nivå

CSN-berättigad, motsvarande gymnasienivå

Kurstid

Läsåret 2023/2024

  • HT 21/8 – 20/12 2023
  • VT 10/1 – 31/5 2024

Datum för träffar på skolan ht 2023:

Träff 1: 7-8 september (v36)
Träff 2: 5-6 oktober (v40)
Träff 3: 16-17 november (v46)
Träff 4: 14-15 december (v50)

Samtliga träffar omfattar torsdag-fredag, tiderna är 13-16 på torsdagen och 9-16 på fredagen.

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial och kopiering betalar du 900 kronor för kursen. Avgiften ska vara betald innan kursen börjar.

Ansökan

Ansökan höstterminen öppnar 1 mars. Ansök senast 12 maj. Därefter tar vi emot intresseanmälningar.

I ansökan bifogas personligt brev och  nyskriven skönlitterär text.

Kursansvarig

Alva Uddenberg

Lärare särskild kurs

Övrig info

 

Skriver du och vill utforska och utveckla ditt skrivande? Detta är en distanskurs i  kreativt skrivande.

Vill du ge dig själv mer tid och rum för att skriva och komma vidare med ditt skrivande? På Ett skrivande rum gör vi övningar för att bygga upp det skrivande rummet; en inre plats dit du kan gå för att finna orden och ge dig själv tid att skriva. Att arbeta med ett konstnärligt skapande är också att arbeta med sig själv.

Under terminen arbetar vi med olika skrivövningar tillsammans för att utveckla hantverket, utforska våra teman och inspireras. Vi tar utgångspunkt i det vi läser tillsammans: dikter, noveller och romaner. En central del av kursen är textsamtal, då läser vi och samtalar om text skriven av kursdeltagarna.

Syftet är att du genom regelbundet skrivande under en termin ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, för att tydligare se vad du skriver och vad du vill fördjupa – kanske utmynnar det i ett skrivprojekt.

På Ett skrivande rum arbetar vi bland annat med:

  • Läsa skönlitteratur – litteratursamtal (digitalt)
  • Skrivövningar (digitalt och på skolan) 
  • Skrivuppgifter (digitalt och på skolan)
  • Textsamtal och handledning (på skolan)
  • Poesi
  • Novell
  • Roman

Antagning

Under antagningsprocessen letar vi efter deltagare som är nyfikna och vill engagera sig i sitt skrivande under en termin. Du ansöker till skolan genom att skriva ett personligt brev där du berättar om dig själv och ditt skrivande. Lägg ner tid på detta brev! Du ska också lämna ett textprov, skicka in nyskriven text som du skrivit t.ex. dikter eller någon del av en berättelse. Vi går igenom samtliga ansökningar och lämnar besked om antagning 2-3 veckor efter att ansökningstiden har löpt ut.

Välkommen!
Alva Uddenberg, skrivarlärare


Vanliga frågor om Ett skrivande rum

Vad jobbar ni med under en termin? Varje fredag skickas ett veckobrev ut. I det brevet finns skrivövningar och andra uppgifter som kursdeltagarna arbetar med hemifrån. Varje torsdag är det deadline. Vi träffas fyra gånger per termin på skolan. Då gör vi olika skrivövningar tillsammans och har textsamtal på kursdeltagarnas texter.
Behöver man ha erfarenhet av skrivarkurser för att kunna gå utbildningen? Du behöver inte ha erfarenhet av det, det viktiga är att du har ett skrivande och vill utforska det.
Vilka tider arbetar ni? Vi har fyra träffar per termin, de ligger alltid på en torsdag och en fredag, en och en halv dag. På den digitala plattformen arbetar var och en hemifrån mellan träffarna, veckobreven kommer på fredagar och deadline är torsdagen i veckan efter.
Kan man kombinera utbildningen med jobb? Ja, kursen är på 50%.
Hur många personer tar ni in varje år? Vi tar in 10-12 deltagare per termin.