Ett skrivande rum – distans med träffar

En distanskurs med inriktning mot den skrivande processen.

Kursinfo

Studietakt

50% halvfart

CSN-nivå

Csn berättigad gymnasienivå

Kurstid

Läsåret 2022/2023

  • HT 22/8-21/12 2022
  • VT 9/1-31/5 2023

Tider för träffar på skolan meddelas senare. Samtliga träffar omfattar torsdag-fredag, tiderna är 13-16 på torsdagen och 9-16 på fredagen.

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial och kopiering betalar du 900 kronor för kursen. Avgiften ska vara betald innan kursen börjar.

Ansökan

Ansökan höstterminen öppnar 1 mars. Sista ansökningsdag 20 april. Därefter tar vi emot intresseanmälningar.

I ansökan bifogas personligt brev och  nyskriven skönlitterär text.

Kursansvarig

Alva Uddenberg

Lärare särskild kurs

Övrig info

Skriver du och vill utforska din skrivprocess och utveckla ditt skrivande?

Detta är en skrivarkurs för dig som vill komma vidare med ditt skrivande och ge dig själv mer tid och rum för att skriva.

Vi arbetar med olika skrivövningar tillsammans för att utveckla hantverket och inspireras. En central del av kursen är textsamtal; vi läser och samtalar om text skriven av deltagarna.

Vi gör övningar för att bygga upp det skrivande rummet; en inre plats dit du kan gå för att finna orden och ge dig själv tid att skriva. Att arbeta med ett konstnärligt skapande är också att arbeta med sig själv.

Syftet är att du ska få ökad tillgång till orden och utveckla ditt språk och dina teman, för att tydligare se vad du skriver och vad du vill utveckla – kanske utmynnar det i ett tydligare skrivprojekt.

Antal deltagare: 10

Tre spår

  1. Läsa skönlitteratur – litteratursamtal (digitalt)
  2. Skrivövningar (digitalt och på skolan) och Skrivuppgifter (digitalt och på skolan)
  3. Textsamtal (på skolan)

Intervjuer med tidigare deltagare på Ett skrivande rum

Fatima Olsson

Intervju med Fatima Olsson

Vem är du?

Jag heter Fatima Olsson och arbetar som ateljépedagog på ett barnsjukhus. En skrivarkurs för länge sen väckte min skrivlust. Sen kom livet emellan…  först många år senare på kursen Ett skrivande rum fick jag utlopp för den igen. Är förtjust i ord, språk, läsande och kreativt skrivande.

Hur var det att gå på Ett skrivande rum?

Kursupplägget distans varvat med fysiska träffar gav möjlighet att pröva ta skrivandet på allvar,  ge det tid utrymme och regelbundenhet. Kursen var innehållsrik. Den  erbjöd det  koncentrerade sammanhang jag länge längtat efter. De fysiska träffarna under terminen var viktiga, för då fick vi i skrivargruppen möjlighet att ses på riktigt och knyta an.  Läraren var en pedagog dedikerad sitt ämne, kunnig och erfaren. Läraren blev en trygg guide in i läsande och skrivande och tog oss och vårt skrivande på allvar. Det skapade en fin energi. Skrivuppgifterna handlade om att utforska och  reflektera utifrån sig själv och täcker in många perspektiv på skönlitterärt skrivande. Jag tror det är det unika med kursen. Romaner, noveller och dikter  med intressanta teman som vi läste blev bra bränsle till det egna skrivandet. Det gav mycket att få läsa och umgås med texter, både romaner, biografier, diktsamlingar och låna/ pröva olika tilltal. Metoden att skriva i dialog med böcker och dikter är ju att ha tillgång en outsinlig källa. Man behöver inte komma på allt själv. Jag såg fram emot varje träff  med allt vi fick oss till livs. Det blev många givande samtal och var spännande att möta andra skrivande människor med skiftande bakgrund.

För mig som bor i Stockholm och ändå aldrig varit i Rissne var det intressant att komma ut till skolan. Atmosfären där var trivsam och ombonad.

Kursen betonade samtalet och läsningens betydelse för skrivandet. Det var en bra träning att öva sig på att närläsa och verkligen se och respektera kurskamraternas texter.  

Att sitta hemma och skriva regelbundet var också  utvecklande och blev en vana jag lyckats fortsätta hålla liv i. Kursen blev en spännande resa. De tillåtande kursklimatet hjälpte en att  släppa loss med skrivandet igen efter lång tid, lekfullt och prestigelöst. Jag fick med mig ett gäng texter att gå vidare utifrån. Fantastiskt kul!

Vad tog du med dig efter att ha gått kursen?

Kursen hjälpte mig att komma igång med skrivandet igen. Det tillåtande och uppmuntrande kurssammanhanget fick mig att våga, ta mig friheter i skrivandet, och trotsade min föreställning om skrivandet förbehållet några få utvalda, författarna med stort F. 

Kurstiteln, Ett skrivande rum, fångar en särskild upplevelse. Att man träder in i något rum inom sig som blir verkligt först när man skriver. 

Vart det bär av när man sätter igång,  att tankar blir text kan fortfarande kännas fantastiskt.

Jag fick skrivrutiner som fungerar.

Efter kursen har jag fortsatt skriva. Jag går just nu en romanskrivarlinje på en annan folkhögskola och skriver på en roman.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka kursen?

Kom som den du är. Du får en intressant möjlighet att pröva och utforska kreativt skrivande. 

Jag tror att du som jag kommer att göra oväntade spännande upptäckter, få nya impulser. 

Ta dig till nya platser i ditt skrivande och läsande i sällskap av en engagerad lärare och kurskamrater med olika bakgrund i stimulerande Folkhögskolemiljö.

Adam Sundin

Adam Sundin som gick Ett skrivande rum ht18 och vt19:

Vem är du?

Hej, jag heter Adam och är tjugofyra år gammal.

Jag har alltid skrivit, eller velat åtminstone. Det har alltid funnits där, skrivandet. Jag skulle ljuga om jag påstår att jag alltid älskar det, njuter av det, brinner för det. Ibland känner jag så, annars skulle det inte gå. Jag skriver framför allt för min egen skull. Jag har ett behov av att berätta, hitta på saker, använda min fantasi, skapa personer, gestalta känslor, väcka reaktioner. Jag skriver mest noveller, oftast skräck, övernaturligt, magisk realism och liknande.

Jag jobbar på bibliotek sedan drygt fem år tillbaka och jag har inga planer på att sluta med det. Förstås har jag andra drömmar, att leva på författandet är självklart en av dem, men även journalistik, arbeta med film och spel eller på något sätt befinna mig inom kulturen och skapandet.

Det enda som är oföränderligt är att jag skriver.

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

Jag sökte för sent. Jag hade missat datumet. Tänkte att jag inte kunde göra något sådant. Men jag ändrade mig, som tur är. Och jag kom in som reserv. Jag hade inte riktigt insett att jag faktiskt sökt till Ett skrivande rum förrän jag fick det positiva beskedet. Med ens blev jag mycket glad.

Första gången jag publicerade en text som mina kurskamrater läste var jag otroligt nervös. Nästan ingen hade läst mina texter tidigare. När jag sedan läste kommentarerna kunde jag inte hindra tårarna från att flöda. Glädjetårar, ska tilläggas. Det väckte något i mig. Jag skrev, hade gjort länge, men plötsligt förstod jag att man kunde tycka om mina texter. Skrivandet växte.

Vi sågs på plats fem gånger under terminen, annars var det distans. Jag tyckte verkligen om distansdelen av kursen, att få känna sig lite ”anonym” och få mina texter lästa och läsa andras. Det byggde liksom upp något, en längtan, efter att få träffa dessa människor som jag endast lärt känna genom det de skrev. Att vara på plats tillsammans gjorde allt väldigt verkligt, på ett annat sätt. Det var på riktigt, ”Det skrivande rummet”, och jag var en del av dem som skapade det rummet.

Jag har inget negativt att säga om Ett skrivande rum. Det var fritt, öppet, tillgängligt, och en perfekt ingång för mig som inte hade delat med mig av mitt skrivande tidigare.

Vad tog du med dig?

Allt kändes plötsligt väldigt allvarligt, skrivandet, det som varit en lek. Det var en process för mig under kursen, att lära mig ta skrivandet på allvar innan jag kunde gå tillbaka till den lekfulla delen av det.

Jag tog med mig många olika texter, rika texter, som alla på olika sätt lät mig reflektera över mitt eget skrivande. Jag lärde mig läsa på ett helt annat sätt, att ta till mig texter. Inte bara ta in dem, analysera dem, tolka dem, granska och kritisera dem, utan att låta texten leva sitt eget liv. Det är en konst, att läsa på det sättet, och ge respons. Jag förstod inte hur vår lärare lyckades. Jag vet inte om jag själv lyckades ordentligt, men jag lärde mig mer och mer om metoden. Att alla texter är olika och lika på samma gång.

Jag skriver inte på samma sätt som jag gjorde då heller. Jag lärde mig blanda det allvarliga med det roliga. För alla vi deltagare tog våra och varandras texter på stort allvar, det är jag säker på, men vi njöt av skrivandet och läsandet av dem. Att dela dem med varandra. Jag förstod det under kursen, att vad det handlar om är att tillåta texten leva bortom en själv, inte hålla för hårt i den.

Vad vill du säga till dem som vill söka kursen?

Oavsett om du skrivit någon dikt någon gång, eller om du kommit en bra bit på en roman, så länge du känner att skrivandet på något sätt är en del av ditt liv, är den här kursen något av det bästa du kan söka. Det är en mjukstart på det mer offentliga skrivandet. Du välkomnas in i ett rum där alla är olika, men alla har skrivandet gemensamt. Vissa kan vara väldigt personliga i sina texter, andra kanske inte ens nämner något om sig själva. Men alla kommer dela med sig av det de skriver, det de berättar och skapar, personerna som finns i deras tankar. Ett skrivande rum gör skrivandet behagligt och självklart.

Anna Höök

Intervju med Anna Höök som gick Ett skrivande rum vt 2020

Vem är du?

Anna Höök

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

Som en stor varm kram. Och. Spännande, utvecklande, stimulerande, roligt och mysigt.

Vad tog du med dig efter att ha gått Ett skrivande rum?

Framförallt bättre självkänsla. En självkänsla och en självkännedom som har gjort att jag nu studerar på Södertörn till journalist. Jag har tidigare arbetat som reporter, men hade ändå inte riktigt kunnat se mig i en sådan miljö tidigare. Men jag älskade verkligen sammanhanget, att studera, skriva och utvecklas tillsammans och mötas i det. Sedan utvecklade jag såklart mitt skrivande väldigt mycket, samt började älska och skriva poesi. Fortfarande skriver jag massor skönlitterärt. Det är en del av mig nu.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka Ett skrivande rum?

Sluta fundera – bara gört!

Intervju med Ellen Sverdrup som gick Ett skrivande rum vt19 och vt20:

Vem är du?

Jag är Ellen, en trettioårig boende i Malmö. Just nu läser jag en master och jobbar, och hittar tid till skrivande i marginalerna.

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

Det var faktiskt helt underbart. Det var ett varmt och tillåtande rum där jag kände mig trygg att visa och diskutera alster som känns sköra, och det var kreativt och spännande med samtal och utbyten.

Vad tog du med dig efter att ha gått Ett skrivande rum?

Efter kursen tog jag med mig förnyat självförtroende och en nyfikenhet. Jag tror jag hittade ett sätt att landa i mig själv och skapande. Men jag hade också utvecklats på ett sätt som jag inte gjort ensam.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka Ett skrivande rum? 

Sök den här kursen! Jag tycker verkligen upplägget att skapa ett rum för skrivande, och även lärarens fantastiska ledarskap har varit underbart. Du kommer gå ur den inspirerad, stärkt och kreativ.

Pernilla Hallerdal

Intervju med Pernilla Hallerdal

Vem är du?

Pernilla Hallerdal (52 år), Jag hade inte skrivit mycket innan kursen men blev sugen på att utforska vad mer som kunde komma ur mig och min penna. Jag hade gått några helgkurser för Alva Uddenberg och gillade hennes sätt att undervisa så när jag fick reda på att hon höll heltids- och deltidskurser på Sundbybergs folkhögskola vågade jag söka. Under tiden jag gick kursen jobbade jag 50% och det fungerade utmärkt.  

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

Spännande, lärorikt, utmanande, känslosamt, inspirerande, läskigt och så otroligt roligt och givande. Allt på en gång! Jag kände att det var okej att ägna så mycket tid åt skrivande och det var en skön känsla. Ibland blev jag lite stressad över att veta att andra skulle läsa det jag skrivit och också för att jag inte skulle lyckas fylla den mängd sidor vi fick använda. Men det försvann snabbt och för det mesta glömde jag helt bort världen runt omkring och bara skrev det som kom ur mig. För mig var hela processen njutbar, från flödesskrivandet till den slutliga bearbetningen av texten. Det var också otroligt inspirerande och roligt att läsa alla andras texter. 

Vad tog du med dig efter att ha gått Ett skrivande rum?

Att jag kan skriva, att jag får skriva och att skriva är viktigt. När kursen var klar och jag tittade på alla texter jag skrivit blev jag så glad att jag vågat ta steget. Tänk att lilla jag kunde får ur mig så många och olika texter och dikter! Jag vet att jag har många fler ord som väntar på att få komma ut och jag ser med spänning fram emot vad det ska bli av dem!

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka?

Tveka inte, bara kör! Man får otroligt bra vägledning och det är lätt att bli inspirerad eftersom övningarna är så pedagogiska och samtidigt fria. Det råder ett öppen och förlåtande klimat på kursen tack vare lärarens inställning till skrivandet. Det finns inget rätt eller fel helt enkelt och det är så otroligt befriande!

Visst, i början kan det vara lite läskigt att andra skulle läsa det jag skrivit men det försvann snabbt. Och ibland poppade det upp minnen och känslor som jag inte hade förväntat mig. Men det är ju livet som är inspirationen till alla ord som vill ut och när jag väl tillät dem att komma ut så blev det något bra. Jag gick två terminer för jag tyckte kursen var så fantastisk. Våga du med!

Gloria Kisekka-Ndawula

Intervju med Gloria Kisekka-Ndawula

Vem är du?

Mitt namn är Gloria Kisekka-Ndawula och jag är författare, sångare och musikalartist. Jag debuterar på Rabén & Sjögren nästa år, 2022. Jag är utbildad musikalartist på Kulturama och Balettakademien i Göteborg och har jobbat på scen sedan 17-års ålder. Jag är även gästlärare och tidigare deltagare på kursen Ett skrivande rum!

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

För mig var det en otrolig upplevelse att gå Ett skrivande rum! Jag har alltid skrivit men inte riktigt hunnit med det under åren som musikalartist. Jag började Ett skrivande rum precis innan pandemin bröt ut, och i kursen fick jag plötsligt tillgång till allt det där jag inte riktigt hunnit med. Jag fick igång mitt skrivande, lärde mig om mitt språk, mitt eget sätt att skriva, om vilka teman som bubblade inom mig. Nu har jag en stadig grund att stå på och det är tack vare den här kursen! Ett skrivande rum är en kurs där man får växa som författare, tillsammans med kursdeltagare som vill detsamma, och med en fantastisk lärare.

 Vad tog du med dig efter att ha gått Ett skrivande rum

Genom skrivandet så lärde jag känna mig själv. Man skriver väldigt mycket, och sparar allt, och ser då röda trådar i skrivandet. Jag insåg att ”aha, det där som jag aldrig brukar tänka på är tydligen en stor del av vem jag är” – det syns i texterna! I mitt språk, i mina ord. Det märks också i responsen! Man är inte medveten om hela sig själv, och det var en väldigt häftig upplevelse att upptäcka. Först kommer orden, sen kommer insikterna. Förutom det fick jag med mig rutinen och vanan att skriva, det som håller mitt hantverk och mina berättelser levande.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att söka Ett skrivande rum?

Om kursbeskrivningen lockar dig och känns som rätt nivå för där du är just nu –  SÖK! Jag tycker verkligen att kursen lever upp till sitt namn och beskrivning. Upplägget på kursen är lätt att anpassa till sig själv. Kursen är på distans men träffarna är det allra roligaste – så missa inte dem! Där får ni lära känna varandra och fysiskt också befinna er i det där underbara, trygga, skrivande rummet.