Kulturparaplyets projektår

Har du en idé till ett projekt inom kulturområdet? Film. Dokumentär. Teater. Musikteater. Roman. Noveller. Diktsamling. Eller något där genrer korsas och bryts? Sök vårt projektår! 

Kursinfo

Studietakt

100%

CSN-nivå

Motsvarande gymnasienivå. Berättigad till CSN 100%

Kurstid

Läsåret 2023/2024

  • HT 21/8 – 20/12 2023
  • VT 10/1 – 31/5 2024

Läsåret 2024/2025

  • HT 21/8 – 20/12 2024
  • VT  8/1 – 30/5 2025

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och studiebesök är avgiften:

  • Filmprojekt 3500 kr per termin
  • Teaterprojekt 5000 kr per termin
  • Litteratur 1750 kr per termin

Ansökan

1 mars öppnar ansökan till höstterminen. Du kan söka kursen fram till 20 april, därefter tar vi emot intresseanmälningar.

Antagning i två steg:

  1. Bifoga projektbeskrivning i ansökan.
  2. Ett antal sökande kallas till Pitch, där man får presentera sitt projekt för kursens handledare.

Handledare

Film: Tone Andersen, Niklas Djanaieff och Nicklas Wedin

Litteratur: Magnus Carlbring

Teater och musikteater: Antonio Tengroth och Therese Stenshäll

Magnus Carlbring

Lärare särskild kurs

Tone Andersen

Lärare särskild kurs

Antonio Tengroth

Lärare särskild kurs

Nicklas Wedin

Lärare särskild kurs

Niklas Djanaieff

Lärare särskild kurs

Therese Stenshäll

Lärare särskild kurs

Övrig info

Kursen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Syftet med året är att ge deltagarna möjlighet att fördjupa och färdigställa sina projekt. I kursen ingår obligatorisk handledning samt moment som kommer att ge dig kunskaper om den kreativa processen och hur ett projekt kan utvecklas. Sök enskilt eller som grupp.

Studierna bedrivs på heltid. Utöver det egna projektet medverkar också alla deltagare i arbetet med gemensamma redovisningar, temadagar etc.

Förkunskaper

Kursen vänder sig till sökande med utbildning/erfarenhet inom sång, teater, film eller skönlitterärt skrivande. Vi ser också gärna projekt där flera av dessa konstformer samverkar.

Projektår – Skriv

På projektåret Skriv arbetar du med ett större skönlitterärt arbete, en roman, en diktsamling, en teaterpjäs, kanske något gränsöverskridande. Det är ingen nackdel om projektet du söker med redan är påbörjat och att du har kommit en bit, men du kan också söka på en helt färsk idé. I ansökan presenterar du idén till ditt skrivprojekt i ett kortare synopsis, bifoga gärna något stilprov. Kursen innebär mycket egen skrivtid och textsamtal i grupp. Skrivandet tar tid, behöver ta tid. Vid textsamtalen tar vi – utöver att vi läser och pratar text – upp själva arbetsprocessen, skrivandet som heltidssyssla. De flesta som söker till projektåret Skriv har gått vår grundkurs, Skrivarlinjen. Vi tar även emot externa sökande; där är det viktigt att du har erfarenheter från ett liknande sammanhang, av textsamtal, av att ta emot och ge respons. Läsåret 22/23 har projektåret Skriv utöver textsamtal haft seminarier: romananalys med övningar, poesipass, skrivarmaraton. Vi har viss samverkan med övriga estetiska kurser på skolan: gemensamma temadagar, teater, författarbesök, museum, bio el. dyl. Vi medverkar också på Sundbybergs Folkhögskolas kulturfestival.

Projektår – Teater

Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper i teater samtidigt som du arbetar med ett eget projekt. Om du och några vänner har en projektidé så går det bra att söka med det projektet. Antingen kan hela gruppen gå utbildningen eller endast den som är ansvarig för projektet. Vi kommer år 2024 att ta in 6 projekt och vi uppmanar sökande att söka i grupp. Utbildningen varvas med lektioner, gästlärare och eget arbete. En handledare följer och coachar dig i ditt projekt under hela året. Du har också möjlighet att påverka din utbildning genom önskemål om vilka gästlärare vi bjuder in. Vi vill att du som kursdeltagare ska få arbeta och stifta bekantskap med yrkesverksamma personer i branschen.

Projektår – Film

Till projektår film ansöker du med ett filmprojekt som du vill arbeta med under året. Det är en möjlighet att bygga vidare på dina grundkunskaper och utforska filmmediet med stödet skolan kan ge. Du får tillgång till mer avancerad filmutrustning och en handledare som coachar och stödjer dig i ditt arbete. I projektåret jobbar du mycket mer självständigt med syfte att förbereda dig att kunna hålla i ett filmprojekt själv när du har gått hos oss. Under året hålls workshops och kortare övningar utifrån deltagarnas önskemål och behov. Du behöver inte ha en egen färdig film som mål för projektår film, utan kan använda projektåret till att utmana och utveckla dig själv inom till exempel filmfoto eller klipp. och Under året 2024/2025 kommer vi anta 10 filmprojekt.