Om utbildningen
Skrivarlinjen är en utbildning för den som vill ägna ett år åt att utveckla och lära sig mer om skrivande. Hos oss kommer du att arbeta med olika skrivövningar, både korta och längre och mer djupgående. Vi tar avstamp i litteratur och läser under året poesi, novell, dramatik, roman och essä. Utbildningen som helhet har stort fokus på att du ska få pröva olika uttryck för att utveckla din stil och din röst. Vi samarbetar med andra kurser på skolan samt bjuder in författare som gästföreläsare.
Läsåret är uppdelat i en grundkurs där du studerar poesi, novell, dramatik och roman och en fördjupningskurs där du skriver på ett eget projekt, gör en bok gemensamt i klassen, skriver essä samt får prova på ljudformat genom inläsningar och podd.
Skrivarlinjen har funnits i mer än 30 år på Sundbybergs folkhögskola!
På Sundbybergs Folkhögskolas Skrivarlinje arbetar vi bland annat med:
- Poesi
- Novell
- Dramatik
- Roman
- Essä
- Ljudformat: inläsningar och podd
- Textsamtal och handledning
- Litteraturstudier
- Eget skrivprojekt
- Gemensamt bokprojekt
- Uppläsningar
- Teaterbesök
- Samarbete med andra utbildningar på skolan
Antagning
Du ansöker till skolan genom att skriva ett personligt brev där du berättar om dig själv och ditt skrivande. Lägg ner tid på detta brev! Du ska också lämna ett textprov, skicka en nyskriven text som du själv skrivit. Textprovet kan vara poesi, utdrag ur novell, roman, dramatik eller essä. Vi kallar sedan till workshop och intervju på skolan. Därefter lämnar vi besked om antagning i slutet av maj/början av juni.
Vanliga frågor om Skrivarlinjen
Vad jobbar ni med under ett år? Vi jobbar med skrivövningar både korta och långa, vi läser mycket litteratur och samtalar om text. Vi har kontinuerliga textsamtal och handledning på texterna som skrivs i gruppen. Vi bjuder in författare och vi går på teater. Vi gör uppläsningar och på våren gör gruppen tillsammans en bok med sina egna texter.
Behöver man ha erfarenhet av skrivarkurser för att kunna gå utbildningen? Du behöver inte ha erfarenhet av det, det viktiga är att du har ett skrivande.
Vilka tider arbetar ni? Vi har schemalagd tid fyra dagar per vecka, en dag är egen skrivdag; under vårterminen utökas den fria skrivtiden något.
Kan man kombinera utbildningen med jobb? Skrivarlinjen är en heltidsutbildning och vi arbetar tillsammans i skolan dagtid. Författarsamtal och teaterbesök på kvällstid kan förekomma. Man kan jobba på kvällar och helger men det är bra att vara inställd på att detta är ett intensivt år då du som deltagare kommer att lägga mycket tid på ditt skrivande och dina studier.
Hur många personer tar ni in varje år? Vi tar in 16 deltagare till ett läsår.