Denna ettåriga kurs är en förberedande teaterutbildning för den som vill söka sig vidare till en konstnärlig högskola. Hos oss kommer du att arbeta med olika teateruttryck och hitta verktyg för ditt skådespeleri. Vi tar avstamp i två skådespelartekniker, Meisner och Stanislavskij, samt arbetar i grupp i en teatralisk form (rörelse-röst-grupp) inspirerad av 60- och 70-talets ”fysiska teater”. Utbildningen som helhet har stor fokus på kroppsliga uttryck som vi utvecklar på en daglig basis. Vi har flera samarbeten med både filmlinjen och skrivarlinjen på skolan samt bjuder in gästlärare som är verksamma i branschen.
På Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje arbetar vi bland annat med:
- Grundläggande teaterträning
- Berätteri
- Improvisation
- Rörelseträning
- Scenframställning
- Teaterkafé
- Filmskådespeleri (i samarbete med skolans Filmlinje)
- Monologträning
- Textarbete med nyskriven samtidsdramatik och klassiker
- Auditionträning
- Samarbete med skolans Skrivarlinje
- Eget projekt
Antagning
Under antagningsprocessen letar vi efter deltagare som vill vässa sina kunskaper inom skådespeleri och som är beredda att engagera sig fullt ut under ett års tid. Arbetslust och engagemang är avgörande för att gå Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje.
Fördjupning film, samarbete med Filmlinjen
Ett år på Teaterlinjen innehåller tre längre arbetsblock med filmlinjen där vi arbetar med strategier och verktyg för skådespeleri framför kameran. Som teaterelev får man också prova på andra funktioner (regi, foto, ljud, ljus) under dessa block.
Under utbildningen ser vi mycket teater tillsammans och varje termin har vi så kallade ”pjäscirklar” då vi läser pjäser ihop som vi sedan diskuterar och reflekterar över i grupp.
Vanliga frågor om Teaterlinjen
- Vad jobbar ni med under ett år? Vi jobbar med grundläggande skådespelarträning: skådespelarteknik (vi jobbar både med Meisner och med Stanislavskijs skådespelartekniker), teaterövningar med mycket fokus på gruppen, fysisk teater, röstträning, filmskådespeleri, samarbeten med andra kurser, många gästlärare från branschen mm.
- Behöver man ha erfarenhet av teaterarbete och skådespeleri för att kunna gå utbildningen? Nej, man behöver inte ha erfarenhet av teater för att kunna gå denna utbildning. Det viktigaste är att man är beredd att jobba hårt både med sig själv och tillsammans i grupp med andra människor.
- Vilka tider arbetar ni? Vi börjar oftast kl 09 (ibland kl 08.30) och jobbar till kl 16 på dagarna. Under vissa block arbetar vi längre dagar, till ca 17-18.
- Kan man kombinera utbildningen med jobb? Teaterlinjen är en heltidsutbildning och vi arbetar tillsammans i skolan måndag-fredag. Man kan jobba på kvällar och helger men det är bra att vara inställd på att detta är ett intensivt år då du som deltagare kommer behöva lägga mycket tid på skolan.
- Jag vill söka Teaterhögskolan, om man går hos er, hjälper ni till med ansökningsproverna till de konstnärliga högskolorna? Vi brukar ha ett monologblock och i samband med det kan man ibland få välja den monolog som man vill söka med. Vi har många deltagare som söker de konstnärliga högskolorna och de jobbar oftast med sina prover på kvällar och helger.
- Hur många personer tar ni in varje år? Vi tar in mellan 16-18 deltagare till ett läsår