Teaterlinje

Välkommen till Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje

 

Kursinfo

Studietakt

100 %

CSN-nivå

Motsvarande gymnasienivå. Berättigad till CSN 100%

Kurstid

Läsåret 2022/2023

  • HT 22/8-21/12 2022
  • VT 9/1-31/5 2023

Läsåret 2023/2024

  • HT 21/8 – 20/12 2023
  • VT 10/1 – 31/5 2024

 

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och gästföreläsare betalar du 2500 kr per termin (5000 kr för hela kursen).

Ansökan

För att göra din ansökan klicka på ”ansök” och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor.
Får du ingen bekräftelse från no-reply@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-44539000 eller info@sundbyberg.fhsk.se.

Sista ansökningsdag 20 april. Därefter tar vi emot intresseanmälningar för reservplatser.

I ansökan ska du svara på frågor:

Varför vill du gå Teaterlinjen? Vad vill du få ut av utbildningen? Vem/vilka behöver du i en grupp? Berätta om något i ditt skådespelararbete som du kämpar med?

De som sökt kallas sedan till workshop på skolan under maj månad. Därefter ges antagningsbesked i slutet av maj.

 

Kursansvarig

Kurs- och konstnärligt ansvarig för Teaterlinjen

Ulrika Ellemark

Lärare särskild kurs och svenska som andraspråk

Övrig info

Teaterlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra Estetiska kurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Teaterlinjen på Sundbybergs Folkhögskola är en förberedande teaterlinje för dig som vill ägna dig åt teater under ett helt år. Kanske vill du sedan söka till dig konstnärlig högskola eller till någon annan teaterutbildning. 

För att gå utbildningen behöver du inga förkunskaper i teater men du ska vara inställd och taggad på att jobba engagerat och intensivt under ett helt år. 

Vi jobbar långa dagar och väldigt mycket i grupp, vi har en del eget arbete när man gör vissa hemuppgifter men 90 % av arbetet på Teaterlinjen sker i grupp.

Hos oss kommer du att arbeta med olika teateruttryck och hitta verktyg för ditt skådespeleri. Vi tar avstamp i två skådespelartekniker, Meisner och Stanislavskij, samt arbetar i grupp i en teatralisk form  (rörelse-röst-grupp) inspirerad av 60- och 70-talets ”fysiska teater”. Utbildningen som helhet har stor fokus på kroppsliga uttryck som vi utvecklar på en daglig basis. Vi har flera samarbeten med både filmlinjen och skrivarlinjen på skolan samt  bjuder in gästlärare som är verksamma i branschen.

På Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje arbetar vi bland annat med:

  • Grundläggande teaterträning
  • Berätteri
  • Improvisation
  • Rörelseträning
  • Scenframställning
  • Teaterkafé
  • Filmskådespeleri (i samarbete med skolans Filmlinje)
  • Monologträning
  • Textarbete med nyskriven samtidsdramatik och klassiker
  • Auditionträning
  • Samarbete med skolans Skrivarlinje
  • Eget projekt
  • Barnteater
  • En kortare praktikperiod (exempelvis medverkar som statist i en professionell teaterproduktion)

Antagning

Under antagningsprocessen letar vi efter deltagare som vill vässa sina kunskaper inom skådespeleri och som är beredda att engagera sig fullt ut under ett års tid. Arbetslust och engagemang är avgörande för att gå Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje.  

Samarbeten mellan kurserna samt gästlärare

Under ett läsår på Teaterlinjen gör vi ett antal olika samarbeten med andra kurser. Vi jobbar med Filmlinjen, Dokumentärfilmslinjen, Skrivarlinjen och samarbetar ofta med Hår- och makeupstylistprogrammet på St Martins Gymnasium i Rissne. Då går deras elever in och lägger mask och hår på våra deltagare, både i teaterprojekt och filmprojekt.

Detta har vi gjort under läsåret 22/23: 

Grundträning i teater. Vi jobbar i helklass med gruppövningar där vi lägger fokus på att lyssna och ta in gruppen, vara närvarande i arbetet, hitta koncentration och fokus. 

Röstarbete. Varje vecka har klassen röst med vår röstlärare Therese Stenshäll där de bekantar sig med sin egen röst och arbetar med att hitta en avspänd hållbar röst i teaterarbetet. 

Fysisk teater. Varje vecka arbetar klassen med Marie-Chantal Long i ett fysiskt undersökande på golvet som innefattar både röst och kropp. 

Meisnerteknik med Antonio Tengroth. Meisner är en skådespelarteknik som utgår från improvisation och som vi jobbar med under hela läsåret. 

Stanislavskijs skådespelarteknik. Ulrika Ellemark lär ut grunderna i Stanislavskijs skådespelarteknik. 

Berätteri.

Improvisation. 

Karaktärsarbete. 

Samarbete med Dokumentärfilmslinjen då vi spelade in en “mokumentär” om ett antal karaktärer på arbetsförmedlingen. I detta block var St Martins Hår- och stylistutbildning med och gjorde hår och mask. 

Samarbete med Skrivarlinjen som skrev monologer åt Teaterlinjen som vi sedan arbetade med. 

Stagefighting med Johannes Stenmarck och Mattias Pettersson. 

Clownworkshop med Emma Swenninger. 

Röstworkshop med Peter Sjöqvist. 

Normkritisk gestaltning med fokus på kön med Gunilla Edemo. 

Samarbete med Filmlinjen då vi filmat kortfilmer i genren drama. 

Monologträning med final då vi testade våra monologer på Dramatens Stora scen. 

Castingworkshop med Victoria Svanell då klassen fick träna på att provfilma, spela in presentationsvideo och improvisera framför kameran. 

Intimitetsworkshop med Ulrika Ellemark och Therese Stenshäll. Denna workshop handlar om hur man på ett tryggt sätt kan arbeta med intima scener. 

Starka- förslag-workshop då vi arbetat med att komma med starka förslag i scenframställningsarbetet.

Epokblock i samarbete med St Martins Gymnasiums Hår- och stylistutbildning. Under detta block arbetade klassen med flera olika epoker: Romantiken, Rokoko, 70-talet, Framtiden mm. 

Workshop i “Eget skapande” med Linda Kunze. Detta block handlar om att hitta verktyg för att kunna skapa egna konstnärliga projekt. 

Samarbete med Filmlinjen då meisnerscener legat till grund för filmmanus. 

Klassikerblocket då vi jobbar med klassisk dramatik. I detta block förekommer även dans och sång. 

Mini-praktik på Turteatern då klassen medverkade som statister i två föreställningar av “Nibelungens ring”. Barnteaterblocket där vi under tre veckor arbetar fram 4 olika teaterföreställningar för förskolebarn som vi sedan turnerar med i vårt närområde under en vecka i maj. Vi spelar föreställningar på förskolor i Rissne, Sundbyberg, Rinkeby, Hjulsta, Hallonbergen och Ursvik.


Vanliga frågor om Teaterlinjen

  • Vad jobbar ni med under ett år? Vi jobbar med grundläggande skådespelarträning: skådespelarteknik (vi jobbar både med Meisner och med Stanislavskijs skådespelartekniker), teaterövningar med mycket fokus på gruppen, fysisk teater, röstträning, filmskådespeleri, samarbeten med andra kurser, många gästlärare från branschen mm. 
  • Behöver man ha erfarenhet av teaterarbete och skådespeleri för att kunna gå utbildningen? Nej, man behöver inte ha erfarenhet av teater för att kunna gå denna utbildning. Det viktigaste är att man är beredd att jobba hårt både med sig själv och tillsammans i grupp med andra människor. 
  • Vilka tider arbetar ni? Vi börjar oftast kl 09 (ibland kl 08.30) och jobbar till kl 16 på dagarna. Under vissa block arbetar vi längre dagar, till ca 17-18. 
  • Kan man kombinera utbildningen med jobb? Teaterlinjen är en heltidsutbildning och vi arbetar tillsammans i skolan måndag-fredag. Man kan jobba på kvällar och helger men det är bra att vara inställd på att detta är ett intensivt år då du som deltagare kommer behöva lägga mycket tid på skolan. 
  • Jag vill söka Teaterhögskolan, om man går hos er, hjälper ni till med ansökningsproverna till de konstnärliga högskolorna? Vi brukar ha ett monologblock och i samband med det kan man ibland få välja den monolog som man vill söka med. Vi har många deltagare som söker de konstnärliga högskolorna och de jobbar oftast med sina prover på kvällar och helger. 
  • Hur många personer tar ni in varje år? Vi tar in mellan 16-18 deltagare till ett läsår
  • Går ni på teater tillsammans på Teaterlinjen? Svar ja. Vi går på teater ca 1 kväll i veckan. Under läsåret 21/22 såg Teaterlinjen 26 föreställningar.