SchoolSoft

Teaterlinjen

Studietakt

100 %

CSN-nivå

Gymnasienivå

Kurstid

Kurstider läsåret 2020/2021
HT 24/8 - 18/12 2020
VT 4/1 - 4/6 2021

Läsåret 2021/2022
HT 2021 23/8-17/12
VT 2022 10/1-31/5

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och gästföreläsare betalar du 2 500 kr per termin (5 000 kr för hela kursen).

Ansökan

Sista ansökningsdag 11 maj.
Så här går det till; 

Du skickar först in ett kort personligt brev som innefattar en motivering till varför du söker Sundbybergs Folkhögskola (max en halv A4)

Sedan kallas du till ett provtillfälle på skolan som omfattar;

Prov 1. Workshop tillsammans med andra sökanden.
Prov 2. Digital intervju.

Ansökan till Teaterlinjen är stängd men det går att lämna en intresseanmälan.

Kursansvarig

Ulrika Ellemark
Kurs- och konstnärligt ansvarig för Teaterlinjen
ulrika.ellemark@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Teaterlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra Estetiska kurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

 

Välkommen till Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje

Utbildningen är ettårig och är en förberedande teaterutbildning för dig som vill söka dig vidare till konstnärlig högskola. Utbildningen är på heltid och CSN-berättigad.

Varje år antas 16 deltagare.

På Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje vill vi ge deltagarna redskap för att skapa drama som drabbar människor. Under ett års tid arbetar vi med grundläggande skådespelarträning där deltagarna ges möjlighet att träna sig i olika moment och former som teaterarbetet kan innehålla. Vi jobbar med att samarbeta, att vara lyhörd inför arbetet och arbetskamraterna, att bidra och säga ja till att prova och våga. Våga vara där det är svårt och där man inte har alla svar. Att våga visa sig sårbar.

Teater handlar om att gestalta människor och allt som är underbart, tråkigt, omöjligt, komplicerat, ljuvligt, pissigt, vardagligt och enkelt med att leva ett liv. Hur lever man ett liv? Den frågan fortsätter konsten att ställa om och om igen och så länge vi fortsätter att undersöka, fundera, reflektera och prova oss fram så trampar vi ny mark. Vi vill inte stå kvar på samma ställe, vi vill vara i rörelse.

Teaterlinjen på Sundbybergs Folkhögskola är en plats för dig som vill befinna dig i teaterarbetets fantastiska värld under ett års tid. Vi kommer att kämpa och utmana oss, skratta och orka, samtala och fördjupa oss i allt som har att göra med teater, skådespeleri och ensemblearbete.

På Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje arbetar vi bland annat med:

 • Grundläggande teaterträning
 • Berätteri
 • Improvisation
 • Rörelseträning
 • Scenframställning
 • Teaterkafé
 • Filmskådespeleri (i samarbete med skolans Filmlinje)
 • Monologträning
 • Textarbete med nyskriven samtidsdramatik och klassiker
 • Auditionträning
 • Samarbete med skolans Skrivarlinje
 • Eget projekt

Antagning

Under antagningsprocessen letar vi efter deltagare som vill vässa sina kunskaper inom skådespeleri och som är beredda att engagera sig fullt ut under ett års tid. Arbetslust och engagemang är avgörande för att gå Sundbybergs Folkhögskolas Teaterlinje.  

Fördjupning film, samarbete med Filmlinjen

Ett år på Teaterlinjen innehåller tre längre arbetsblock med filmlinjen där vi arbetar med strategier och verktyg för skådespeleri framför kameran. Som teaterelev får man också prova på andra funktioner (regi, foto, ljud, ljus) under dessa block.

Under utbildningen ser vi mycket teater tillsammans och varje termin har vi så kallade ”pjäscirklar” då vi läser pjäser ihop som vi sedan diskuterar och reflekterar över i grupp.

Ulrika Ellemark, Kurs- och konstnärligt ansvarig för Teaterlinjen

Ulrika Ellemark är skådespelare, examinerad vid Teaterhögskolan i Malmö 2010. Ulrika har arbetat som skådespelare inom scen, tv och film de senaste 10 åren. 2012 började hon undervisa vid sidan om frilanslivet och har arbetat på Calle Flygare Teaterskola och Ölands Scenkonstskola. Sedan 2017 är hon teaterlärare på Sundbybergs Folkhögskola.

Foto Per Kristiansen 

Gästlärare under läsåret 21/22 på Teaterlinjen!

Suzanne Osten är en av flera gästlärare under läsåret 21/22.

Fotograf Sara P Borgström

Victoria Svanell

Victoria Svanell är casting director och har rollsatt en mängd fantastiska serier så som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Älska mig” och ”Alla utom vi”. Victoria rollsätte även långfilmen ”Återträffen” som vann en guldbagge för Årets bästa film. I höst kommer Victoria till Teaterlinjen för att träna deltagarna i att  provfilma, göra self-tapes och hur man blir vän med kameran. Vi ser väldigt mycket fram emot detta roliga samarbete!

Fotograf Per Kjellin