Adam Sundin – Ett skrivande rum vårterminen 2019. Intervjuad av Alva Uddenberg.

Vem är du?

Hej, jag heter Adam och är tjugofyra år gammal.

Jag har alltid skrivit, eller velat åtminstone. Det har alltid funnits där, skrivandet. Jag skulle ljuga om jag påstår att jag alltid älskar det, njuter av det, brinner för det. Ibland känner jag så, annars skulle det inte gå. Jag skriver framför allt för min egen skull. Jag har ett behov av att berätta, hitta på saker, använda min fantasi, skapa personer, gestalta känslor, väcka reaktioner. Jag skriver mest noveller, oftast skräck, övernaturligt, magisk realism och liknande.

Jag jobbar på bibliotek sedan drygt fem år tillbaka och jag har inga planer på att sluta med det. Förstås har jag andra drömmar, att leva på författandet är självklart en av dem, men även journalistik, arbeta med film och spel eller på något sätt befinna mig inom kulturen och skapandet.

Det enda som är oföränderligt är att jag skriver.

Hur var det att gå Ett skrivande rum?

Jag sökte för sent. Jag hade missat datumet. Tänkte att jag inte kunde göra något sådant. Men jag ändrade mig, som tur är. Och jag kom in som reserv. Jag hade inte riktigt insett att jag faktiskt sökt till Ett skrivande rum förrän jag fick det positiva beskedet. Med ens blev jag mycket glad.

Första gången jag publicerade en text som mina kurskamrater läste var jag otroligt nervös. Nästan ingen hade läst mina texter tidigare. När jag sedan läste kommentarerna kunde jag inte hindra tårarna från att flöda. Glädjetårar, ska tilläggas. Det väckte något i mig. Jag skrev, hade gjort länge, men plötsligt förstod jag att man kunde tycka om mina texter. Skrivandet växte.

Vi sågs på plats fem gånger under terminen, annars var det distans. Jag tyckte verkligen om distansdelen av kursen, att få känna sig lite ”anonym” och få mina texter lästa och läsa andras. Det byggde liksom upp något, en längtan, efter att få träffa dessa människor som jag endast lärt känna genom det de skrev. Att vara på plats tillsammans gjorde allt väldigt verkligt, på ett annat sätt. Det var på riktigt, ”Det skrivande rummet”, och jag var en del av dem som skapade det rummet.

Jag har inget negativt att säga om Ett skrivande rum. Det var fritt, öppet, tillgängligt, och en perfekt ingång för mig som inte hade delat med mig av mitt skrivande tidigare.

Vad tog du med dig?

Allt kändes plötsligt väldigt allvarligt, skrivandet, det som varit en lek. Det var en process för mig under kursen, att lära mig ta skrivandet på allvar innan jag kunde gå tillbaka till den lekfulla delen av det.

Jag tog med mig många olika texter, rika texter, som alla på olika sätt lät mig reflektera över mitt eget skrivande. Jag lärde mig läsa på ett helt annat sätt, att ta till mig texter. Inte bara ta in dem, analysera dem, tolka dem, granska och kritisera dem, utan att låta texten leva sitt eget liv. Det är en konst, att läsa på det sättet, och ge respons. Jag förstod inte hur vår lärare lyckades. Jag vet inte om jag själv lyckades ordentligt, men jag lärde mig mer och mer om metoden. Att alla texter är olika och lika på samma gång.

Jag skriver inte på samma sätt som jag gjorde då heller. Jag lärde mig blanda det allvarliga med det roliga. För alla vi deltagare tog våra och varandras texter på stort allvar, det är jag säker på, men vi njöt av skrivandet och läsandet av dem. Att dela dem med varandra. Jag förstod det under kursen, att vad det handlar om är att tillåta texten leva bortom en själv, inte hålla för hårt i den.

Vad vill du säga till dem som vill söka kursen?

Oavsett om du skrivit någon dikt någon gång, eller om du kommit en bra bit på en roman, så länge du känner att skrivandet på något sätt är en del av ditt liv, är den här kursen något av det bästa du kan söka. Det är en mjukstart på det mer offentliga skrivandet. Du välkomnas in i ett rum där alla är olika, men alla har skrivandet gemensamt. Vissa kan vara väldigt personliga i sina texter, andra kanske inte ens nämner något om sig själva. Men alla kommer dela med sig av det de skriver, det de berättar och skapar, personerna som finns i deras tankar. Ett skrivande rum gör skrivandet behagligt och självklart.

Frågor? Skriv till kursföreståndare Alva Uddenberg, alva.uddenberg@sundbyberg.fhsk.se

Skrivet 2022-05-06

Alva Uddenberg

Lärare särskild kurs

Gå tillbaka