Projektåret Teater statister på Dramaten

Deltagare från Projektåret Teater på Sundbybergs Folkhögskola medverkar som statister i föreställningen “Konspiration” på Dramaten

Just nu är regissören Suzanne Osten aktuell med föreställningen “Konspiration” på Dramaten. I föreställningen medverkar fyra deltagare från Sundbyberg Folkhögskolas kurs Projektåret Teater. Nu ska ni få reda på hur de hamnade i Ostens föreställning! 

På Teaterlinjen på Sundbybergs Folkhögskola har deltagarna de senaste två åren arbetat med barnteater under vårterminen, då de skapat föreställningar som de sedan spelat på förskolor i vårt närområde. Våren 2022 kom Suzanne Osten och träffade deltagarna och berättade om sina erfarenheter av barnteater. Varje grupp fick berätta om den föreställning de arbetat fram och Suzanne gav feedback. En sak som våra deltagare tog med sig var det att Suzanne pratade om att barn måste få se sina egna problem gestaltade på scen. Det kan vara en arg mamma eller en pappa som dricker eller ett barn som inte har några kompisar. Barn klarar av att se scenkonst som är på riktigt, och som handlar om sådant som de själva kanske upplever i vardagen. 

Under våren 2023 var Suzanne på jakt efter statister till sin nya uppsättning “Konspiration” på Dramaten och uppmanade deltagarna på Teaterlinjen och Projektåret Teater att skicka in ett selftape med en presentation. Sedan bjöd hon in ett tiotal till en workshop och därefter kom fyra deltagare från Sundbybergs Folkhögskola med i uppsättningen som nu spelas på Dramatens Lilla scen. 

Nadja Bech, som gått både Teaterlinjen och Projektåret Teater på Sundbybergs Folkhögskola säger såhär om arbetet: 

“Arbetet med uppsättningen Konspiration har varit lika lärorikt under repetitionsprocessen som under spelperioden. Jag har fått möjlighet att stå i hjärtat av scenkonsten och uppleva alla dess aspekter. Det är en fantastisk möjlighet och jag tror aldrig att jag haft så kul på ett jobb tidigare!”

Konspiration spelas på Dramaten under våren fram till 14 mars.

Skrivet 2024-01-30
Gå tillbaka