Dokumentärfilmslinjen

Är du fascinerad av verkliga berättelser? Är du samhällsengagerad och vill lära om dokumentärfilm för att förmedla viktiga teman från din verklighet? Eller tycker du om att fota och filma och vill utveckla dig inom dokumentärfilm? Oavsett bakgrund och erfarenhet är du välkommen att söka hos oss. Du behöver inte ha gjort någon film tidigare för att gå på Dokumentärfilmslinjen. Du har säkert med dig någon annan likvärdig kunskap. Det viktigaste är att du vill ägna dig helhjärtat åt att utforska den kraft som en bra dokumentär har.

Kursinfo

Studietakt

100%

CSN-nivå

Motsvarande gymnasienivå. Berättigad till CSN 100%

Kurstid

Läsåret 2022/2023

  • HT 22/8-21/12 2022
  • VT 9/1-31/5 2023

Läsåret 2023/2024

  • HT 21/8 – 20/12 2023
  • VT 10/1 – 31/5 2024

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 000 kr per termin. (6 000 kr för hela kursen)

Ansökan

Antagning i två steg;

  1. Beskriv en dokumentärfilmsidé du skulle vilja göra på max en A4. Du behöver inte tänka på budget. Motivera istället varför den behövs göras och vem som ska se den.
  2. Informations- och antagningsintervju.

Kursansvarig

Niklas Djanaieff

Lärare särskild kurs

Övrig info

Kursen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Dokumentärfilmslinjen är en ettårig grundkurs där du får lära dig de verktyg som behövs för att göra dokumentärfilm. Regi, foto, ljud och redigering. Vi arbetar mycket i praktiska övningar och projekt, kortare under hösten, längre under våren.

Vi arbetar tematiskt i vecko-block vilket innebär att du lär dig ett verktyg i taget. Utbildningen är praktiskt inriktad och består av genomgångar med tillämpade filmövningar samt avslutande feedback tillsammans i klassen.

Som deltagare kommer du att jobba i mindre team och prova på olika roller. Under höstterminen lär du dig grunderna samt tillämpar dessa i stadigt längre projekt. Vårterminen består av fördjupningar i bland annat visuellt berättande, klipp och ljud, och ni jobbar emot ett längre slutprojekt där ni under handledning utvecklar er idé till färdig film. Vi har återkommande work in progress visningar i helklass. 

Under hela året ser vi mycket dokumentärfilm, och diskuterar dessa. Vi undersöker olika dokumentära filmstilar och dyker in i frågor som rör moral, etik och juridik.

Dokumentärfilmslinjen har en uppgraderad filmutrustning anpassad för dokumentärt bruk. Redigering görs i Mac miljö, och vi filmer på Panasonic X2000. 

Om du skulle vilja fortsätta efter grundkursen har skolan ett påbyggnadsår där du får fördjupa dig i mer avancerad filmteknik och ett längre eget filmprojekt som du får hjälp med att utveckla och producera.